Holografisk projeksjon, ikke science fiction


Nylig mens jeg surfet på nettet oppdaget jeg noe som viser at det vi ser på som fremtiden allerede er her. På denne nettsiden http://www.musion.co.uk/Cisco_TelePresence.html demonstres et system som lar en person på et kontinent så ved siden av en person på et annet kontinent på samme scene. Personen som er langt borte blir projisert opp på scenen med lasere og et naturtro hologram som er like stort som mannen virkelig er, tegnes i løse luften.  CNN presenterte et hologram i 2008:  http://www.youtube.com/watch?v=thOxW19vsTg . Dette var imidlertid bare en spesial effekt som bare seerne kunne observere. Studioet hvor hologrammet skulle stå var tomt. Stuntet lurte mange TV seere inkludert undertegnede. Det vites ikke om Ciscos hologram også var en PR jippo, men Nrk kunne likevel nylig melde at en annen ny hologram teknologi var under utvikling. Denne teknologien er ihvertfall bekreftet.

Dette er hologramer som projiseres opp på en scene. 3-d hologrammer er altså en virkelighet allerede før 3-d TV er gjennomført.

På scenen i linken brukes dette systemet bare til diskusjoner. Men tenk deg at du i stedet for en businessmann setter noen skuespillere på scenen. Du kan da ha en teaterforestilling i Oslo og se den som holografisk forestilling på Svalbard.

Ja, man kunne til og med lage et nettverk av scener ved alle teatrene i Norge som viste forestillinger fra teatre i andre deler av landet. Ja vi kunne til og med se Broadway og West End stykker på en norsk scene som holografiske forestillinger.

Den norske opera trengte ikke å dra på lange turneer rundt om i landet. Enklere forestillinger vil kunne vises samtidig på scener over hele landet. Forestillinger vil også kunne tas opp slik at hele holografien vil kunne spilles på nytt senere.

Jeg skjønner ikke hvorfor man ikke har tenkt på å bruke denne teknologien til noe annet enn å ha businessmenn på en scene.  Hva med en holografisk rockekonsert med et kjent band i Oslo, overført samtidig som 3-d hologram til Storsteinnes.

Tenk om slike holografiske prosjektorer kunne innstaleres hjemme. Tenk deg å ha din egen Arve Telefsen spille i kirka under bestemors begravelse. Eller du kunne ha din egen stripper med påfølgende live sex show i stua under utdrikkingslaget ditt.

Det ville også blitt svært enkelt å kjøpe møbler fra Ikea fordi du bare kunne laste ned hologrammet av sofaen du vill ha og se om du liker den i stua.

Reklamer

1 tanke på “Holografisk projeksjon, ikke science fiction

 1. Hologrammer husker jeg fra før TV en 1968).
  Lenge før der igjen var det snakk om det.
  Muligens som en ide fra fatamorganere som selv har sett mye av. Eks. på det Indiske hav og andre steder.

  Og så er det fenomenet som du kanskje ikke tenker på men som er et kjent tusenvis av år tilbake.

  Man kan lage et hologram i et annet menneskes hjerne.
  Og dette hologrammet oppfattes så virkelig for personen at det tror de er der det viser.

  Så ideen er nok svært gammel.
  Så å få det til i elektronisk er nok ikke umulig.

  Men jeg tror nok jeg vill ha brukt et arkitektprogram til innredning, selv om dette også er elektronisk og heller ikke finnes i virkeligheten.
  En form for hologram.
  Men hvem vet hva fremtiden vil bringe.
  Alt har jo en tendens til å bli nyttig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s