Hvordan lage det semantiske nettet?


Tim Berners Lee, mannen som var oppfinneren av the world wide web, har som kjent spådd at internett i fremtiden skal bli mer intelligent. Søkemotorene skal kunne kjenne igjen meningen bak teksten som skrives, ikke bare søke etter hyppig bruk av visse ord. Dette nye nettet hvor meningen blir forstått kaller han for Det semantiske nettet eller «the semantic web» på Engelsk.

Men hvordan skal dette miraklet oppstå? Jo, man skal i følge de ivrigste tilhengerne forandre på syntaksen eller kodene som vi bruker til å lage nettsider. Det er altså HTML som skal til pers. Det har blitt foreslått flere modeller hvor subjekt og predikat i setningene skilles av. Men tenk deg at du skal skrive en lang artikkel om Tromsø Bys historie. Skal du da sitte først og skrive artikkelen, så skal du manuelt omskrive artikkelen til et nytt semantisk språk før du kan trykke den på nettsiden. Og hva med bloggerne, skal de gjøre det samme?

Nei, det er klart at å kreve manuell semantisk oversettelse av all publisert tekst blir umulig. Kan man så få en maskin til å gjøre det? Det er helt klart en annen mulighet. Men om min datamaskin gjør dette, hvorfor kan ikke søkerobottene gjøre det samme?

HTML er jo i ferd med å sluke opp Flash. Med overgangen til HTML 5 vill Flash bli overflødig, og HTML vil bli enda mer komplisert. Men hvordan vill koden til nettsidene se ut om man både skal ha grafisk informasjon og semantisk ? Dette vill bli fryktelig innfløkt!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s