Ebøker og filmnedlasting fra bibliotekene?


I Norge holder man på å lage en portal for utlån av ebøker, lydbøker og film via nedlasting. Det er ganske enkelt å finne ut hvordan en slik portal kommer til å se ut. Det er bare å gå til hjemmesidene til store offentlige Amerikanske bibliotek. De har allerede innført dette for lenge siden.

På hjemmesiden til New York Public Library kan de som har lånekort låne så mange ebøker de vill. For å hindre at ebøkene ikke blir spredt i et ubegrenset antall simulerer Adobe programmet man bruker den fysiske boka. Biblioteket har et begrenset antall filer av f. eks Da Vinci koden av Dan Brown, og hver kopi blir uleselig etter en viss tidsperiode. Man har ikke mulighet til å kopiere boka, skjønt man kan låne den videre til hvem man vill. Når lånetiden er gått ut, registrerer biblioteket filen som returnert, og tillater neste person på ventelisten å laste ned boka.

Denne ordningen ser ut til å virke bra for ebøker og lydbøker, for hos New York Public Library har de et bredt utvalg av slike. Når det gjelder filmer derimot virker ordningen mot sin hensikt siden filmene som oftest bare blir sett i løpet av noen timer. Dessuten kommer jo film utleiet i konflikt med kommersielle aktører. Utvalget av spillefilmer til nedlasting på de to Amerikanske bibliotekene jeg sjekket var heller labert. Det er mulig at det rett og slett blir for dyrt å kjøpe distribusjonsrettighetene til filmer.

Ebok ordningen for bibliotekene ser ut til å fungere bra. Man har funnet en ordning som begrenser og kontrollerer utlånene slik at denne offentlige «fildelingen» skiller seg fra den vi ser på Piratebay. Det kan føres statistikk over hvem som har lånt hva, og dermed kan forlagene kompenseres og utlånene begrenses i tråd med bibliotekets budsjett. Så nå er det bare å vente på at dette blir innført i Norge.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s