Snakkende datamaskiner


I visjonære Science Fiction filmer og Tv serier konverserer man med datamaskiner som man gjør med mennesker. – Datamaskin, jeg lurer på hvor lenge det er til vi er fremme? Datamaskinen svarer, og legger gjerne inn litt småprat i tillegg.

Det å samtale med datamaskinen er imidlertid ikke lenger så veldig sjokkerende. For et par hundre lapper kan man laste ned småprogrammer som dette som lar deg gjennomføre enkle kommandoer muntlig på datamaskinen.  Slike programmer har imidlertid liten nytte da PC’en ikke er i stand til å svare på spørsmål om innholdet den har funnet på nettet. Dette er i hovedsak noe for funksjonshemmede som ikke kan bruke tastaturene skikkelig.

Vi har likevel sett eksempler på kunstig intelligens i dagens internet. Skriver man «Hvor langt er det fra Oslo til Bergen?»  på Engelsk i søkemotoren wolframalpha.com, får man et forståelig svar. Søkemotoren er i stand til å tolke enkelte spørsmål og generere svar. Wolfram Alpha er en søkemotor som prøver å dra nytte av tilgjengelig statistikk til å gi svar på konkrete spørsmål.

Forsøk på å bygge et program som bruker reelle data til å føre en samtale, er også blitt gjort. Hvert år blir den såkalte Loebner Prisen delt ut. Dette er en pris for det beste samtale programmet , eller chatbot. Noen chatbotter henter sine kunnskaper fra etablerte kilder som Wikipedia eller Noam Chomskys samlede skrifter. Spør du disse chatbottene om hvem Charles Dickens var, får du et utførlig svar. Andre chatbotter er installert på nettstedene til store bedrifter for å svare på vanlige spørsmål fra publikum.

For ikke lenge siden fikk jeg den ideen at det kanskje kunne finnes en slik chatbot som kunne svare på spørsmål om Fransk grammatikk eller Europeisk historie. Et slikt program vill kanskje kunne erstatte  en kurs lærer, tenkte jeg. Jeg satt meg derfor fore å prøve ut de chatbottene som jeg fant på nettet. Mine forventninger falt i grus da chatbottene gjerne svarte unnvikende på ordinære spørsmål, før de etter en utveksling på fire fem replikker, mistet tråden i samtalen og produserte helt absurde utsagn.

Selv om windows maskinene i dag ikke kan løse problemer for deg, finnes det mange eksempler på nye algoritmer i laboratoriene som lar datamaskinen simulere en personlighet.  Sciencedaily.com meldte for en tid tilbake at man hadde skrevet et program som gir datamaskinen «følelser», dvs den snakker og oppfører seg som om den har det. I går, 9 september, meldte de at det var skrevet et program som lot datamaskinen «bedra» sine brukere. Jeg vet ikke hvor nyttig det er med en PC som lyver og nekter å gjøre som du sier fordi den er i dårlig humør.

Det ser imidlertid ut til å være et hav mellom våre sirompa husholdnings PC’er og slike eksperimenter. Vi blir fortalt at den intelligente datamaskinen enten skal komme gjennom strukturendringer i selve internett, opprettelsen av det såkalte semantiske nettet, eller gjennom innføringen av «kunstig intelligens» i søkemotorene eller i våre egne operativ system. Om ikke et mirakel skulle skje, ser det ut til at alle disse scenariene ligger noen år inn i fremtiden.

Reklamer

2 tanker på “Snakkende datamaskiner

  1. WolframAlpha klarer, som du sier, å tolke enkelte spørsmål. Selv er jeg student og har brukt denne søkemotoren nesten daglig det siste året. Den fungerer utrolig bra, men den har ikke kunstig intelligens i den forstand at den kommer med egne meninger om ting. Det mener jeg heller ikke burde være nødvendig. Hvis vi gir datamaskinene slik intelligens vil mange i større eller mindre grad slutte å tenke selv. Det er helt greit å la datamaskinene ta seg av komplekse utregninger og komme med udiskutable fakta om ting – nøyaktig det som WolframAlpha gjør, men tanker og følelser burde vi ikke overlate til maskinene – da kan fort komme ut av kontroll… Tenk hvis noen for eksempel klarer å manipulere resultatene og dermed forvrenger våre syn på ting?

    • Har du sett mitt nye blogg innlegg om snakkende datamaskiner http://michaelwynn.vgb.no/2010/12/19/snakkende-datamaskiner-ibms-watson/ ? Der ser du at man er kommet litt lengre enn jeg trodde. Det hadde vært flott viss jeg kunne komme hjem en dag i fremtiden og snakke til datamaskinen som den var et menneske. Jeg kunne spørre den hva som var på kino, og så kunne den svare? Eller jeg kunne be den finne den billigste sydenreisen om formiddagen, og så kunne den om ettermiddagen fortelle hva den hadde funnet . Eller jeg kunne be den å å jobbe med forskjellige problemer for andre slik at den tjente penger for meg. Den kunne ha kontroll over ytterdøra slik at at katten fikk slippe ut når den ville. Når jeg ble gammel og hjelpeløs, kunne den passe på meg og ringe etter hjelp om jeg datt og slo meg eller fikk et hjerte infarkt. Om jeg hadde lyst å lære noe nytt, så kunne datamaskinen holde forelesninger til meg og vise meg illustrasjoner.
      Den er jo bare en maskin, og man er misfornøyd med datamaskinen så kan man jo alltid skifte software eller hardware. Eller trekke ut kontakten for en stund.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s