Norsk science fiction-en saga blott?


Nylig lette jeg etter norsk sci fi på nettet, og jeg kunne fort få bekreftet at det sto dårlig til både med litteraturen og filmene. På nettstedet til magasinet Z (har aldri lest det) sto det at filmen «Dager fra 1000 år» (1970) inneholdt en novelle film kalt «Mira» og at dette var Norges første science fiction film. Tanken bak Dager fra 1000 år var grei. Filmen bestod av 3 noveller: en fra fortiden, en fra nåtiden og en fra fremtiden. Jeg leide øyeblikkelig filmen på Filmarkivet.no.

Filmene fra fortiden og nåtiden var greie, men novelle filmen fra fremtiden viste seg å være noe usammenhengende tull. Alt man så var 100 mennesker ikledd rare klær som var samlet i noe som lignet på en lagerbygning mens en amerikaner på Engelsk fortalte oss at vi var i verdensrommet. Så sluttet filmen uten noe mål eller noe mening.

Det slo meg at det jeg så i Dager fra 1000 år er typisk for norsk kultur. Vi har et sammenhengende bilde av fortiden og av nåtiden, men fremtiden er noe vi importerer fra USA. Derfor var den eneste stemmen i fremtidsfilmen «Mira» Engelsk, ikke norsk.

Når sant skal sies finnes det faktisk noen kjente Sci Fi serier i Norge, to stykker skrevet av Bing og Bringsvær: «Blindpassasjer» og «Ta den ring» fra 1980-tallet. Begge seriene har spesial effekter av Ivo Caprino, og var relativt populære i sin tid. Det finnes i følge Wikipedia fremtidsvisjoner i norsk litteratur skrevet av Ludvig Holberg. I wikipedia artikkelen om norsk science fiction litteratur heter det imidlertid at science fiction «har hatt trange kår» i Norge, og at vi ikke har hatt noe stort marked for slike bøker, dvs de har ikke solgt bra.

Vi har derimot hatt tegneserier som har kastet seg på den Amerikanske bølgen. «Ingeniør Knut Berg på eventyr» var  populær på 1940 og 5o-tallet. Fra 2007 kom serien i julehefter med nye tegninger og nyskrevne historier av Bing og Bringværd.

Jeg lurer på hvor mye jeg skal lese inn i dette at Norge-og heller ikke Sverige- har noe særlig til Science fiction filmer. Vi har jo konsummert jo gedigne mengder av Amerikansk science fiction gjennom serier og filmer som Star Strek, Planet of The Apes, Star Wars, Stargate, Farscape, Battlestar Galactica, Buck Rogers, Flash Gordon, Matrix og Inception. Produksjonskostandene på slike filmer har kanskje mye å si. Likevell jeg kan ikke kvie meg for å tro at nordmenn er for late til å bygge sine egne visjoner om fremtiden.  Jeg håper jeg tar feil.

Ingeniør Knut Berg på eventyr, en norsk sci fi tegneserie

Ingeniør Knut Berg på eventyr, en norsk sci fi tegneserie

Reklamer

2 tanker på “Norsk science fiction-en saga blott?

  1. Godt innlegg, jeg er helt enig med deg. Det er alt for lite sci fi som blir skrevet her i norge, har lest noen få gode bøker men det er stort sett for ungdom og de fleste bøkene en får tak i genren er uansett av utenlandske forfattere. Selv elsker jeg genren og leser det jeg får tak i, jeg skriver også litt og driver med en sci fi roman nå, tviler på at jeg får gitt det ut noen gang men en kan jo håpe he he. Synd egentlig, når det gjelder fantasy og sci fi filmer er jo skandinavia et av stormarkedene så hvorfor ikke flere norske satser på genrene aner jeg ikke, er det fordi nordmenn er for trauste av seg mon tro? en god kveld til deg 🙂

  2. Hei, takk for kommentaren. Kjempe artig at du skriver science fiction! Håper du får det ferdig og utgitt. Du må huske at folk som Samuel Beckett ble refusert utallige ganger før de til slutt ble utgitt. Så det gjelder å være standhaftig. Om alt skulle gå galt kan du jo selge den som ebok gjennom Amazon.com og digitalbok.no (den eneste som foreløpig selger digitale bøker i Norge) . Da slipper forlags snobbene. Og så har du jo forlagene som gir ut kiosk litteratur. Noen rynker kanskje på nesa av slike, men Margit Sandemo og Frid Ingulstad tjener ihvertfall til smør på maten. Lykke til. Skulle ønske jeg kunne skrive noe slikt selv:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s