Hvordan bli med i jakten på liv i verdensrommet


De fleste av oss er passive tilskuere til det teknologiske fremskrittet. Gjennom media får vi høre om arbeid som blir gjort for å finne frem til nye medisiner eller til å oppdage liv i verdensrommet. Det finnes imidlertid en måte hver enkelt kan bidra til forskingen, og det er dataverdenens motstykke til å bli blodgiver. Det finnes en rekke såkalte distribuerte data nettverk hvor publikum kan delta.

«Distributed computing» betyr at mange små datamaskiner rundt omkring i verden slår seg sammen i større nettverk for å løse oppgaver som trenger mye datakraft. Hver enkelt bruker laster ned et lite program på sin datamaskin som jobber i de periodene datamaskinene ikke arbeider med noe annet. Det fungerer altså etter samme prinsipp som en skjermsparer.

Seti@home er et av de eldste slike nettverkene, og det drives av Seti Instituttet i USA som leter etter liv i verdensrommet gjennom å skanne radio frekvenser på jakt etter intelligente eller unaturlige signaler. Finner man et slikt signal, må man finne ut hvordan det oppsto, enten gjennom en naturlig prosess eller ved at intelligente vesener bruker radiobølger til kommunikasjon. Dette forutsetter imidlertid at rom vesenene kommuniserer ved hjelp av radio signaler, og ikke benytter seg av en mer avansert teknologi som vi ikke kjenner til.

Men det finnes et utall av prosjekter som skriker etter datakraft. Man kan delta i jakten på en kur for kreft eller Aids, bygge kunstig intelligens, simulere evolusjon osv osv.   For en tid tilbake var det et prosjekt som ble kalt Enigma@homesom brukte distribuerte datanettverk til å tolke gamle koder fra andre verdenskrig. Etter en kort periode ble noen av de hemmelige meldingene fra de tyske ubåtene tydet, og medlemmene i nettverket kunne stolt se fruktene av arbeidet.

En lengre liste over hva som finnes av distribuerte datanettverk finner du på denne nettsiden.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s