Kinas internett sensur- "50 cent partiet"


Mange husker kanskje hvordan Iranske protestanter greide å bruke internett og mobiltelefoner til å få ut sitt budskap under valgopptøyene for noen år siden. Noe lignende ser ikke ut til å skje fra andre lukkede land. Vi hører om hvordan Pakistan, Thailand og andre land vill stenge youtube og facebook med en gang noe inntreffer som de ikke  liker.

chinaI Kina har staten gått mye lengre. De har ansatt en hær av internett kommentatorer som får betalt for å argumentere for kommunistpartiets synspunkter på offentlige chatrom og diskusjonsfora. Hver gang en kineser prøver å få i stand en debatt om noe som går på tvers av partiets synspunkter eller som kritiserer systemet på noe vis, blir han oversvømt av innlegg som fortelller ham hvorfor han tar feil. Denne hæren av internett kommentatorer blir kalt for «50-cent partiet« fordi de får 50 kinesiske cent for hvert innlegg de skriver. Enkelte tror at det er så mange som 250 000 betalte 50-centere i Kina.

BBC har laget en dokumentar serie om hvordan internett revolusjonen har påvirket planeten. Serien viser hvordan håpet om total frihet i den virtuelle verden forsvinner ettehvert som politiske og økonomiske realiteter får fotfeste i cyberspace.  Del to i serien heter «Enemy of the State» og tar for seg hvordan internett påvirker forholdet mellom stat og borger i udemokratiske samfunn. Du kan se hele serien gratis på BBCs hjemmesider.

Reklamer

2 tanker på “Kinas internett sensur- "50 cent partiet"

  1. Tja, hvorfor ikke? Hvis Kina finner den beste vei for sitt folk, så hvorfor ikke prøve å bevare det for ettertiden!

    Vi andre bruker jo mest internett i kampen mot kjedsomhet…(og får mye dårlige holdninger med på kjøpet: nazisme, porno, sladder og mye annet tull)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s