Momsen på Amazon og Itunes


Den nye momsen på elektroniske tjenester ble selvsagt møtt av en storm av protester fra dem som håpet at internett skulle gi oss billige filmer, musikk og bøker. Det er jo selve grunntanken bak internett: alt skal være fritt. Cyberspace er den globale fristaden, den ultimate tax- free butikken. 

Det var derfor mange illusjoner som brast den dagen da staten stormet inn med sine avgifter for å skru opp prisen på utenlandske elektroniske tjenester. Forlagsbransjen derimot fikk svar på sine bekymringer om momsen på eboka. Når det blir moms på utenlandske ebøker, vil  det bli lettere for den norske eboka å konkurere. Norske og utenlandske ebokbutikker vil bli likestilte slik at det blir mulig å skape noe slikt som en  norsk Amazon butikk drevet av den norske forlagsbransjen. Forlagene, som står i fare for å miste sin kontroll over distribusjonsnettet for bøker, får en sjanse til å overleve. Momsen på elektroniske tjenester er dermed gode nyheter for norske nettbutikker og tjenester.

Men det er et stort spørsmålstegn ved de nye momsbestemmelsene, og det er at de blir vanskelig å håndheve. Amazon og Itunes vill nok velge å inngå momsavtaler med Norge, men hva med alle de andre tjeneste tilbyderne som ikke gidder? Hvordan kan staten vite om noen har kjøpt en elektronisk tjeneste i utlandet om tilbyderne ikke rapporterer det?

I forslaget til statsbudsjettet sies det at det skal opprettes en ordning hvor den utenlandske tjeneste tilbyderen registrerer seg og sender penger til den norske stat. Dette innebærer at Norge må kunne saksøke utenlandske selskaper som neglisjerer loven eller eventuelt sperre nettdomener for norsk trafikk. Det er ikke mulig i dag. I tillegg må de kunne vite hva hver enkelt nordmann bruker pengene sine på. Det er nærliggende å tro at det kan komme krav om en ny form for overvåking og ettersjekking av våre elektroniske banktransaksjoner. Vi rissikerer også at utenlandske nettbutikker rett og slett ikke gidder å handle med norske nettkunder. Det er kanskje en trøst at ordningen med moms innføres over hele Eu området.

Det er ikke bare problemer med å organisere en moms på utenlandske nettbutikker, det er også lett for forbrukeren å omgå hele ordningen. Da det kom forbud mot betaling til utenlandske spill tjenester ble jeg litt irritert. Jeg spiller nemlig av og til i utlandet når premiene blir store. Det tok imidlertid ikke mer enn en uke før spill leverandøren innførte en betalingsordning som omgikk det norske forbudet. Så i dag spiller jeg fortsatt av og til på utenlandske nettspill.

Når det gjelder momsen, så kan den lett omgås på samme måte som spillforbudet. I tillegg kan forbrukeren ta i bruk ferdigsnekkerede løsninger som utenlandske proxy (oftest ikke nok) og VPN. Med det økende fokuset på fildeling har det kommet tjenester som anonymiserer forbrukeren på internett og  lar ham utgi seg for borger i et hvert land. Det er altså strengt tatt umulig for staten eller tjeneste tilbyderen å vite i hvilket land nettkunden befinner seg, om kunden går inn for å gjemme seg. Den eneste måten denne undragelsen av momsavgifter kan avsløres på, er gjennom økt overvåking av elektroniske betalingsordninger. Staten må altså snoke i dine innkjøp regelmessig.

For de fleste vanlig forbrukere vill nok slike avanserte forsøk på moms undragelse være uaktuelt. De har hverken tid eller resurser til å sette seg inn i hvordan systemet fungerer. De kommer nølende til å betale moms på sine Amazon ebøker og på sin Itunes musikk. Men hvor er drømmen om det frie internettet? Sukk.

Tillegg:

Siden jeg postet innlegget over på denne bloggen har det kommet fram mange gode argumenter i avisene og på tv. Det er klart at dersom regjeringen får i stand et moms samarbeid med landet hvor tjeneste tilbyderen finnes, så vil man være nødt til å følge norske momsregler. Mange større bedrifter i utlandet vil følge norske momsregler simpelthen for å ha orden i sin eget regnskap. Innenfor EU blir momsen å gjelde, men jeg ser ikke for meg noen mulighet til å sjekke små enkeltmannsforetak, spesielt ikke utenfor Europa.

VPN er jo et godt alternativ. Jeg brukte programvaren Identity Cloaker en gang for å se på Britisk Tv gratis på nettet. Det kan brukes til å omgå momsen også. Svært enkelt å bruke. I tillegg finnes det tjenester som Ipredator.se opprettet av gjengen bak Pirate Bay.

Reklamer

7 tanker på “Momsen på Amazon og Itunes

 1. Drømmen om det frie internett kommer alltid til å leve så lenge det finnes folk med oppfinnsomhet. Men det er jo flott at staten skal kaste bort mer penger på merkelige tiltak. 😉

  Sazzy

 2. Tilbaketråkk: Statsbudsjettet 2011: Nedlasting fra utlandet blir dyrere pga. e-moms | Frank Eivinds verden

 3. Ser ikke helt at norske e-bøker vil komme særlig heldigere ut selv med moms på e-bøker kjøpt på Amazon. Norske forlag ser for seg priser ikke spesielt langt under hva en trykket bok koster, noe som er milevis unna Amazon priser.

 4. Problemet med norsk skatte- og avgiftspolitikk at den ikke har en gulerot, bare pisk. Siden jeg ikke er særlig masochistisk anlagt kommer jeg selvsagt til å gå via VPN til en kamerat i USA når jeg handler på nettet fra nå av. De kan selvsagt sperre for elektronisk betaling via bankkortet mitt, men da får jeg heller opprette en konto i utlandet en plass. Jeg ser for meg at slik detaljert overvåkning som det her legges opp til er problematisk i flere dimensjoner.

  200 kroners grensen er en vits, det samme gjelder avgiftsjungelen vi bor i – kall en spade en spade og ta nå den skatten som trengs, men avgifter er bare skjult skatt – uhederlig, uærlig og skattlegging som demper handel og initiativ.

  Det er i strid med alle miljøpolitiske retningslinjer å straffe «de-materalisering» av varer, det vil si elektroniske og ikke fysiske varer. Dette bør stimuleres slik at man ikke trenger transportere disse varene, felle de trærne til det formålet, eller bruke den strømmen til å lage papiret.

  Her gjør Finansdepartementet og regjeringen stikk motsatt, og det er ren griskhet.

  På tide å bygge ned byråkratiet og forenkle reglene slik at staten ikke trenger de inntektene til å holde liv i byråkratene, og da tenker jeg spesielt på de i Finansdepartementet.

 5. Hallo! Amazon har faktisk klart å lage et produkt, jeg er for likestilling av norske og utenlanske produkter men dette blir bare teit!

  Vis de skal ha moms på kindel må de også ha det på de andre leserbrettene. Jeg har en ipad skal jeg betale mer for det? Skal loven gjelde for nook?

  Norskeforlag har jobbet med dette en god stund, de sliter med hvem som skal ha rettighetene og har ikke et ferdif produkt, skal vi straffes for å kjøpe ting fra utlandet?

 6. Men er ikke utenlandske kjøp under kr 200,- momsfri? En e-bok koster vel aldri over dette? Skal det da likevel bli moms på småbeløpene???

  Glad jeg snart skal emigrere til et land med langt færre regler…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s