Å styre datamaskiner med hjernen


I 2008 gikk filmen av en apekatt som matet seg selv ved hjelp av hjernebølger knyttet til en kunstig arm verden over. Elektroder var plasert på apekattens hjerne og armene var låst fast. Ved å tenke på å bruke den kunstige armen til å hente godteri, kunne dyret selv hente sin belønning.

I den senere tid har man utviklet flere måter å styre datamaskiner på: enten ved å plassere elektroder i en hette som tas over hodet, ved å legge elektrodene rett under huden eller ved å operere dem inn i selve hjernen. Bruken av en hette til å styre en datamaskin er nå blitt helt vanlig, og det er utviklet flere dataspill som bruker denne mekanismen. Mest kjent er kanskje spillet MindFlex fra Matel.

Muligheten til å styre en datamaskin ved hjelp av tankekraften blir sett på som et gjennombrudd i forskingen på proteser og lammelser. Håpet er at man kan gi lamme mennesker evnen til å bevege enten sine egne kroppsdeler eller en mekanisk protese. Det har også kommet fram at det å flytte markører over dataskjermer ved hjelp av tankekraften  virker som gymnastikk for enkelte deler av hjernen. Metoden kan utvikles til gymnastikk for pasienter som har gjennomgått hjerneslag eller operasjoner.

Den amerikanske hæren ønsker derimot å ta teknologien enda lengre. De har begynt å forske på muligheten for å utvikle telepati, dvs at man kommuniserer med hverandre bare ved å tenke på det. Mike D’Zmura fra Universitetet i California,  Irvine, har fått ledelsen for prosjektet som også involverer Carnegie Mellon universitetet og Universitetet i Maryland. Forskerne tror at man om 20 år vill kunne kommunisere ved hjelp av tankene, sende eposter og bruke twitter og facebook uten å løfte et øyenbryn.

Så i fremtiden må man ikke bare passe seg for hva man sier, man bør også holde tankene rene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s