Overvåke helse via internett


Dagsreveyen viste en reportasje fra England nylig hvor en gammel mann brukte internett til å overvåke sitt eget blodtrykk. Med jevne mellomrom målte den eldre pensjonisten sitt eget blodtrykk, og skrev resultatet inn på en nettportal. Han hadde kontakt med en sentral med helsepersonell og leger via telefonen, og de kom på besøk om mannen skulle trenge det. Denne overvåkingen ble gjort ved hjelp av eksisterende teknologi. Alt man hadde gjort var å opprette en nettportal og en telefonsentral.

Sensium Digital Plaster

Sensium Digital Plaster

Ved Imperial College London har man også gått et skritt videre. I år startet  de kliniske forsøkene påSensium Digital Plaster, et plaster som skal erstatte mange av ledningene man i dag er koblet opp til når man er innlagt på sykehus. Det vesle plasteret plasseres på brystet og har sensorer som kan overvåke hjerteaktivitet, blodsukker, temperatur og flere andre ting.

Plasteret er koblet trådløst til en mobiltelefon, som sender signalene automatisk til en nettportal hos den ansvarlige legen eller sykepleieren.Ved hjelp av dette plasteret kan syke komme seg opp av sengen, ja de kan til og med komme seg ut av sykehuset. Den overvåkingen som man har på sykehuset kan flyttes til hjemmet.

I USA jobber man med å gjøre denne overvåkingen av helsen permanent. Det er flere selskaper som jobber med å lage elektroniske implantater som overvåker helsen til pasientene. Noen mener at slike implantater kan opereres inn ved fødselen, slik at legene lett kan lese av sykehistorier eller blodverdier uten å ta blodprøver. Et implantat for avlesing av blodsukkeret for diabetikere er allerede utviklet, men man planlegger å operere inn mange andre sensorer også.

Kroppens evne til å frastøte og innkapsle fremmed elementer er et vesentlig problem for teknologien. Ved Tuft Universitetet har man derfor begynt å bruke silke og såkalte metamaterialer til å lage biosensorer som ikke blir støtet bort av kroppens imunforsvar.  I tillegg må implantatene ha en svært lang levetid, noe som gjør utfordringene enda større.

Reklamer

1 tanke på “Overvåke helse via internett

  1. Brave New World og «Big brother is watching you» .. jeg gruer meg til at jeg skal bli gammel og hjelpetrengende!

    I mellomtiden er jeg glad for at vi ikke har kommet så langt og at jeg fremdeles har en jobb…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s