1 gigabit bredbånd rett rundt hjørnet?


Som borettslagsmedlem nyter jeg godt av 20 Mbits bredbånd gjennom et fiberoptisk nettverk. Jeg kan om jeg vil oppgradere til 90 Mbits, men jeg har hverken råd eller behov for en slik hastighet. I den siste utgaven av teknologiprogrammet Click på BBC ble det vist en reportasje som fortalte at Sør Korea planlegger å gjøre 1 Gigabit bredbånd tilgjengelig for sine innbyggere innen 2012.

Dette hadde jo vært virkelig sensasjonelle nyheter om det ikke var for det faktum at vi har et slikt tilbud allerede i enkelte byer i Norge. Energiselskapet Buskerud tilbyr 1 gigabit bredbånd gjennom Altibox tjensten i Drammen og Kongsberg, riktig nok til en grotesk blodpris.  Sverige har hatt et 1 Gigabit tilbud i enkelte områder siden 2007. I Nederland finnes det et fiberselskap som tilbyr 1  Gigabit som standard til alle sine kunder. Mange industrialiserte land har faktisk en super bredbånd tjeneste allerede.  Nyheten fra Sør Korea er kanskje ikke så revolusjonerende som BBC vil ha det til.

Hva skal man så med 1 Gigabit internett? Man kan laste ned et uendelig antall filmer på kort tid, så fildelingen ville øke dramatisk. Ulike former for video streaming  og interaktive HD Tv tjenster blir også mulig. Lagringstjenester hvor man laster opp deler av sine filer til den såkalte Skyen (Cloud) på nettet ville bli svært populære.  På BBC fortalte Sør Koreanerne at de tror tjenestene vil komme etterhvert som det super raske bredbåndet blir tilgjengelig. Selv har jeg problemer med å  mane frem den helt store entusiasmen for noe jeg ikke vet om jeg trenger. Likevel, det er jo viktig for Norge  å være konkuransedyktig på dette området.

Reklamer

2 tanker på “1 gigabit bredbånd rett rundt hjørnet?

  1. Det går så fort i dataverden.
    Jeg bor også i borettslag, og har på langt nær 1 gb bredbånd, men jeg tror den farten som du nevnte – rundt 20 mb er mer enn nok hastighet for vanlige folk.
    1 gb burde være for industrien. Det er iallfall mine tanker om dette. 🙂

  2. Jeg er enig med deg, men jeg er jo litt nysgjerrig på hva de har tenkt å finne på for å lokke folk til å skaffe seg 1 Gigabit bredbånd. Det måtte være noe som folk bare MÅTTE ha. Disse IT folkene er jo fryktelig utspekulerte.
    Jeg syntes heller de burde sette litt fart på det mobile bredsbåndsnettet, og sørge for at folk i distriktene også får gode nett tilkoblinger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s