Snart 10 dobbling av batterienes styrke


batterier med nano-tråderMange irriterer seg over at batteriene på den bærbare datamaskinen ikke varer mere enn et par timer før kontakten må plugges i veggen for opplading. Nå har en oppdagelse fra 2007 gjort det mulig å produsere batterier som har en virketid som er ti ganger lengre enn dagens batterier.

Det var i 2007 at at en forsker ved Stanford universitetet forsket på hvilke materialer man bruker i batterier. Det vanlige var å bruke karbon fordi dette stoffet passer godt sammen med litium. Hvor godt batteriet fungerer avhenger nemlig av forholdet mellom litium og karbon. Man har imidlertid lenge visst at silisium passer enda bedre sammen med litium. Men silisium elementene utvidet seg og sprakk ved bruk slik at man måtte bruke karbon i stedet.

I 2007 fant en forsker ved Stanford universitetet at silisium ikke sprakk om man forandret det til såkalte nano-tråder. Det var altså fullt mulig å lage et litium batteri som brukte silisium elementer i stedet for karbon. Et slikt batteri vil ha en virketid som er ti ganger lengre enn dagens batterier.

I 2007 ble det spådd at det kom til å gå opp til fem år før slike nye batterier kunne produseres. Selskapet Amprius som innehar rettighetene til den nye teknologien har det imidlertid svært travelt, og leter i disse dager etter metoder som kan hjelpe dem med masse produksjon.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s