Bok: George Friedman: verden de neste hundre årene


george friedmanNå har jeg lest min første bok på min nye Kindle DX: George Friedmans The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century . Friedman er samfunnsviter og leder for den private etterretningsorganisasjonen Strafor . Boken prøver å spå hva som kommer til å skje de neste hundre årene.

Friedman mener USAs posisjon vil bli suveren dette hundreåret. Hverken Europa eller Kina vil greie å utfordre USA. Det Europeiske samarbeidet i EU er en vits i følge Friedman og Kina har såpass store strukturelle problemer i bankvesenet at landet snart vil gå på en gedigen smell.

Den fremtidige utfordringen for USA vil i de neste 20 årene komme fra Russland som vil prøve å gjenvinne kontrollen over sine gamle Soviet republikker. Nato vil sprekke fordi Tyskland og Frankrike ikke vil hjelpe de baltiske landene når Russerne begynner å presse disse. Baltikum vil bli hjulpet av USA og av en allianse av tidligere Soviet republikker ledet av Polen.

Etter en periode med kald krig mot Russland vil det Russiske imperiet gå i oppløsning og flere nye stormakter vil vokse frem: Polen, Tyrkia og Japan. Polen vil alliere seg med USA, mens Tyrkia og Japan vil prøve å utfordre USAs dominans. Tyrkias suksess er en fremvekst av det gamle Ottomanske imperiet, og landet kan komme til å forkaste sin sekulære tradisjon og omfavne en Islamistisk ideologi for å kunne påta seg en leder rolle i Araber verdenen. Japan kommer til å bryte løs fra sin økonomiske stagnasjon og intensivere sin jakt på råvarer i Asia. Landet har nemlig ingen egne natur resurser. Japan vil forlate pasifismen og omfavne sin gamle militaristiske tradisjon, i følge Friedman.

Det vil komme til krig mellom Tyrkia og Japan på den ene siden og USA på den andre. Krigen vil avgjøres i verdensrommet, og USA vil vinne krigen og komme styrket ut av konflikten. Den eneste utfordringen mot amerikansk verdensherredømme, ifølge Friedman, kommer fra Meksikansk innvandring. Rundt 2080 tror han meksikanerne vil ha innvandret til grenseområdene i så stort antall at de vil destabilisere USA og kreve at landområdene blir tilbakeført til Mexico.

Teknologisk spår Friedman amerikanske militærbaser i verdensrommet, i geostasjonær bane rundt jorden. Krig i verdensrommet vil føre til at USA får monopol på militær aktivitet i rommet slik som de i dag dominerer verdenshavene. Fremtidens energi revolusjon vil finne sted etter 2040 og vil komme i form av solkraftverk i verdensrommet som sender energien tilbake til jordoverflaten gjennom mikrobølger. Friedman nevner ikke det pågående fusjonskraftverket med et eneste ord.

Friedmans bok er kanskje litt rosenrød når det gjelder USAs fremtidige rolle i verden. Den tegner likevel et lite smigrende bilde av Amerikanerne. I følge Friedman tar USAs politikk ikke sikte på å skape fred i verden. Den har som mål å destabilisere de Eurasiske landområdene for hindre fremveksten av stormakter som kan utfordre USA. Derfor, sier han, var krigene i Vietnam, Irak og Afghanistan store suksesser.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s