Kinas rimelige dataprosessor


De siste årene har Kina jobbet iherdig for å gjøre seg mindre avhengig av vestlig teknologi. Den nye 5-års planen som trer i kraft i 2011 peker ut ulike satsingsområder som landet skal utvikle. Kina har siden begynnelsen av 2000-tallet jobbet med å lage sin egen serie med dataprosessorer, Loongson, som i fremtiden skal drive rimelige hjemme PC’er så vel som Kinas superdatamaskiner.

Loongson, eller «Godson» som den også blir kalt, er utviklet for å være så rimelig og energi besparende som mulig. Kostnadene av en prosessor vil være omtrendt halvparten av en tilsvarende prosessor fra Intel. Dette betyr at Kina kan være med å bringe rimeligere datakraft til land som ikke har råd til vestlige produkter. Loongson er imidlertid ennå ikke så kraftig som tilsvarende produkter fra AMD og Intel, men dette betyr ikke all verden for brukere i utviklingsland som bare skal surfe på internett og bruke tekst behandling.  

Dataprosessoren blir allerede brukt i selskapet Lemote sin serie av hjemme PC’er. I motsetning til våre vestlige PC’ er er ikke Loongson datamaskinene designet for Windows operativ systemet. Kina satser på Linux maskiner, og har adoptert Googles gratis Android operativ system i mange av sine datamaskiner.

Siden maskinene ikke kan bruke windows programmer kommer Lemote PC’ene med gratis dataprogrammer. Lemote skryter av å være den eneste PC’en i verden som tilbyr bare gratis programvare til sine brukere. Det dreier seg stort sett om kjente programmer som Open Office med åpen kilde kode.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s