Snakkende datamaskiner- IBMs Watson


IBM har bygget en datamaskin som kan spille Jeopardy like godt som et menneske. Watson kalles maskinen. Jeopardy er et spill kjent fra spørreprogrammer på TV hvor deltakerne formulerer spørsmål som inneholder svar på svært ulike emner. Spillet krever også at deltakerne forstår språk, ordspill og nyanser. Utviklingen av Watson viser at det i dag er mulig å lage en datamaskin som kan svare på muntlige spørsmål, og som kan kommunisere med mennesker. Her kan du se en forelesning om Watson.

Problemet med Watson er at maskinen er relativt stor. Den består av noe som tilsvarer 3000 hjemmedatamaskiner. Om programvaren skulle kjøres på en stor hjemmedatamaskin, så ville det ta 2 timer å svare på ett spørsmål. Om vi tar i betraktning at datamaskinene øker i takt med Moores Lov hvert år, så vil det likevel gå mange tiår før hjemmedatamaskinen blir kraftig nok til å svare på spørsmål like godt som Watson. Dessuten nærmer vi oss fort grensen for Moores lov: det punktet hvor transistorene som driver PC’en ikke kan bli mindre. Derfor er det mange som mener at veksten i datakraft vil avta noe i de nærmeste årene. (Dette kan selvsagt være feil)

Men Watson viser at søkemotorer på nettet som allerede består av store superdatamaskiner og nettverk,  snart kan bli i stand til å svare på spørsmål fra brukeren. Spesialiserte netttjenester kan også komme på markedet som utnytter teknologien bak Watson. IBM spår at teknologien kan brukes innenfor medisinsk diagnostikk og i finansnæringen.

Så er vi heldige kan vi om et par år snakke med søkemotorene via hjemmedatamaskinene våre.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s