RepRap: gratis 3-d skriver, en maskin som kan reprodusere seg


På romskipet Enterprise i Tv serien Star Trek: Next Generation har Kaptein Jean-Luc Picard en maskin som ved et tastetrykk kan reprodusere gjenstander han trenger på romskipet, en såkalt «replicator» . Han kan være millioner av mil fra nærmeste bosatte planet, men han får alt han trenger ved å spørre maskinen om det han har lyst på.

Håpet om å omgjøre energi til materie slik som i Star Trek har vi kanskje ikke mestret ennå, men 3-d skriveren er kommet for fullt. De dyreste 3-d skriverne kan i dag skrive ut kompliserte maskindeler i plast, metall og andre materialer. RepRap er et open source prosjekt som tar sikte på å få denne 3-d revolusjonen ut i hjemmet. Tankegangen er at om man lager en maskin som kan produsere sine egne deler, så kan prisen på maskinen gå ned mot null, og da kan alle i fremtiden få egenskapen til å laste ned gjenstander fra nettet, og kunne produsere dem i hjemmet.

Foreløpig skriver RepRap ut gjenstander i billig resirkulerbar plast, men man gjør også forsøk med strømførende metaller slik at enkel elektronikk kan bli produsert.  I fremtiden kan vi se for oss at maskinen blir mer avansert, og at flere materialer kan bli brukt. I dag er det billig plast som er hovedfokuset, men i fremtiden kan man komme til å bruke andre former for nano partikler eller programerbart stoff. Målet er at man i fremtiden skal kunne laste ned ikke bare lyd, bilde, tekst og programmer fra internett, men også de gjenstandene man trenger i dagliglivet: lamper, gardin oppheng, skruer, knotter osv osv. Les mer om RepRap her.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s