Hvor ble det av det norskproduserte flyet?


Hvor mye er det egentlig som lages i Norge? Kommer ikke alt fra andre land? Svenskene selger jagerflyet Jas Gripen, Ikea-møbler og Volvo, men Norge produserer nesten bare råvarer. Dette var tanker som gikk gjennom hodet mitt da jeg ifjor oppdaget at det faktisk var planer om å starte en flyfabrikk i Norge. Jeg gjorde et søk på internett, men fant bare noen spredte artikler fra 2005. Jeg samlet henrykt det som var av informasjon, og skriblet ned en wikipedia artikkel om den vesle sensasjonen.

Selskapet Aeriton Aircraft på Sola ved Stavanger ble intervjuet i flere aviser i 2004/5, den siste artikkelen var fra 2008. Der sto det at det vesle propellflyet, en karbonfiber konstruksjon, skulle i produksjon fra 2013. Det var hovedsakelig ment som ambulansefly, men kunne brukes til frakt eller passasjertrafikk. Kunder var funnet, men det gjensto et skrikende behov for investeringer. Så ble det fullstendig stille om saken. Nettsidene til Aeriton Aircraft fortalte ingenting om hva som foregikk. Alt som sto der var et navn og et telefonnummer. Ikke en gang et bilde.

Jeg var gruelig nysgjerrig på om Norge igjen skulle få luftfartindustri, om noen i landet skulle produsere en høyteknologisk maskin og selge den på det åpne markedet. Så jeg sendte en epost, men fikk ingen svar. Ingen steder fant jeg noen informasjon om saken. Men jeg mintes avisenes advarsel om manglende norsk kapital. Og hvem kan glemme skjebnen til de norske bilprodusentene?

Fly eller ikke, en ting er sikkert. Norge er ikke kjent for sine høyteknologiske produkter, og ethvert forsøk på å endre dette er foreløpig fullstendig i det blå.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s