Kunstig intelligens og musikk


Vi innbiller oss ofte at datamaskiner er et redskap, mens kunstnerisk virksomhet er forbeholdt menneskene. Nylig oppdaget jeg imidlertid at dette kan være i ferd med å endre seg. Jeg lastet ned programvaren Magix Music Maker. Selv er jeg veldig ikke musikalsk, og jeg kan ikke en eneste note. Magix Music Maker lar deg imidlertid lage musikk ved å klippe og lime fra en enorm database med forhåndsinnspilte lyder og instrumenter. Programmet er tilpasset erfaringene fra DJ’er, hiphop artister og house produsenter, og det er bare et av flere slike redskaper.

Jeg brukte noen timer på programmet, og vips hadde jeg laget min egen låt, fullstendig uten å kunne en note. Men bruken av datamaskiner har gått enda lengre. Nylig meldte BBC at Britiske professorer jobbet for å erstatte musikk-dommere med datamaskiner. Deres dataprogram hørte igjennom en database av ulike musikk sjangre, og så skulle det komme med objektive vurderinger av hva som ville slå an hos folket.

Så ikke bare var produksjonsleddet forenklet slik at amatører som meg kunne snekre låter å noen minutter, vurderingen av resultatet kunne også automatiseres. Så kan man da spørre: hvor er menneskene i alt dette? Om musikk produksjon kan automatiseres, kan det samme skje, f. eks med litteraturen. Vi vi i fremtiden bli passivisert som rene konsumenter av maskinproduserte uttrykk, kunstige stimuli? Skulle ikke kunstnerisk virksomhet representere det typisk menneskelige, den delen av oss som ikke kan erstattes.

Nå viser det seg altså at vi kan simulere flere og flere menneskelige trekk ved hjelp av kunstig intelligens, og i årene som kommer vil vi merke dette.
Nedenfor kan du høre låten jeg laget ved hjelp av dataprogrammer:

http://www.youtube.com/watch?v=v4Uy3rVsrt0

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s