Hvordan finne det du liker?


Når man leter på nettet etter en film man liker begynner man ofte med navnet på en skuespiller eller regissør. Men hva om man har lyst til å se en film som ligner på en annen film man har sett, kanskje satt i samme tidsperiode? Da nytter det ikke søke på regissør eller tittel slik man kan i tradisjonelle databaser som imdb.com.

Jinni.com er en database på nettet som lar deg søke etter filmer som ligner på andre, etter nøkkelord eller handlingens plassering i tid og rom. Ved hjelp av denne databasen kan man finne frem til filmer som handler om bestemte tema, som er triste eller som har spesielle skuespillere.

Booklamp.org prøver å gjøre det samme for bøker som Jinni.com gjør for film. Her kan du skrive inn tittelen på en bok du liker, f. eks A Game of Thrones, og så vil databasen finne fram bøker som ligner på denne boken. Bøkene er ikke bare kategorisert etter forfatter og sjanger, men også etter innhold.

Pandora.com er en tjeneste for brukere i USA som lar deg søke etter musikk på samme måten som bøker og film. Her kan du finne musikk som ligner på annen musikk, som er sortert etter andre kategorier enn sjanger. Dessverre er ikke tjenesten tilgjengelig i Norge.

Skaperne av disse databasene snakker alle om «book genome«, «movie genome» eller «music genome«. De prøver å finne kategorier som kan anvendes på tvers av sjangre til å beskrive et kunstverk, slik at det kan sammenlignes med andre. Denne forenklede strukturalismen er det nye store i database design, som prøver å gjøre det lettere for oss brukere å finne det vi liker på nettet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s