Crowdfunding- et unorsk fenomen?


Da filmen Iron Sky ble presentert på kino i år kunne Dagbladet melde om nordmenn som hadde brukt titusenvis av kroner på å bidra økonomisk til filmen. Avisene har lenge skrevet om fenomenet crowdfunding som snart skal ta av i Norge. Crowdfunding er pengeinnsamling til ulike kreative prosjekter gjennom nettet.

I USA har nettsteder som kickstarter.com og rockethub.com blitt populære veikryss hvor nysgjerrige givere møtes for å bidra økonomisk til prosjekter de mener burde gjennomføres. Det kan være filmer basert på unike konsepter slik som science fiction filmen Iron Sky eller det kan være ymse oppfinnelser som trenger fødselshjelp. I Sverige ser det ut til å være litt aktivitet på crowdfunding-siden fundedbyme.com. (Der er det bla en som søker støtte for å skrive bok om nordisk TV og film science fiction).

Men de norske crowdfunding sidene ser ut til å være helt døde. Newjelly.com har veldig få prosjekter å vise fram, og de som finnes ser ut til å være utenlandske. Siden er til og med oversatt til engelsk. Bounty.no, et annet lokalt forsøk, ser ut til å ha oppnådd lite.

Hva kan årsaken være til at nordmenn ser ut til å være så lite interesserte i dette fenomenet? En grunn kan være at nettsidene ikke har tiltrukket seg interessante og eksentriske prosjekter slik som de amerikanske suksessene. Giverne har rett og slett få prosjekter å velge mellom. Hvor er alle grunderne med sine Reodor Felgen-oppfinnelser? Kanskje Newjelly.com og Bounty.no ikke har markedsført seg godt nok?

Eller er grunnen til den manglende suksessen at nordmenn er for gjerrige?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s