Leksikon til hytta


Mange av oss husker den gangen vi måtte gå på biblioteket for å bla gjennom de store bindene i Store norske leksikon eller Encyclopedia Britannica for å finne kunnskapen vi lette etter. Den tiden er forbi.

Nylig kom det over meg at det ville vært fint og hatt et leksikon installert på PC’en som jeg kunne bruke på hytta hvor netttilgangen er dårlig. Jeg lette på internett og fant ut at de fleste store leksikon var enten utgått eller ikke kunne lastes ned. Encarta, Microsofts store prosjekt, ble avviklet i 2009, og Store norske leksikon fantes ikke på DVD. Jeg bestilte derfor Delux versjonen av Encyclopedia Britannica.

Men da jeg fikk DVd’en i posten oppdaget jeg at programmet ikke virket på min laptop. Jeg fulgte anmodningen om å skru av alt av sikkerhetssystemer, slik som brannmur og virusprogram, men jeg fikk det fortsatt ikke til å virke. Jeg konkluderte dermed med at det gamle leksikonet var defekt, en dårlig vare altså.

Så tenkte jeg at det ikke finnes noe bedre leksikon enn Wikipedia. Det oppdateres hele tiden. Det er faktisk mulig å laste ned hele leksikonet, uten bildene, og legge det inn på laptoppen. Man trenger bare gå til www.wikitaxi.org og så følge instruksjonene. Som sagt så gjort, og nå har jeg både norsk og engelsk leksikon på hytta.

Dette var ikke nok for meg. Jeg tenkte: kanskje jeg kunne laste ned en filmdatabase og bruke den på hytta? Det går faktisk an å laste ned hele imdb.com og legge den inn på maskinen. Jeg oppdaget imidlertid at for å få dette, må man installere sql på maskinen, og det ble så mye styr at jeg ga opp prosjektet. Det var da jeg oppdaget programmet coollector.com, en nedlastbar filmdatabase som oppdaterer seg selv når du er knyttet til nettet. Utmerket. Nå hadde jeg filmdatabase og leksikon på hytta.

Men jeg ga meg ikke der. Tenk om jeg kunne ha et lite program for å lage mitt eget bibliotek av ebøker på laptoppen?. Jeg prøvde flere programmer. Blant annet var jeg så dum at jeg kjøpte programmet All my books. Det var funksjonelt og fint, og det lastet ned beskrivelse av bøkene automatisk fra amazon.com og lagret det på datamaskinen. Når du søkte gjennom boktitlene dine, fikk du en anmeldelse sammen med tittelen. Dessverre var programmet så fullt av feil at det brøt sammen. Etter mye slit fant jeg imidlertid programmet Calibre, som var gratis og hadde akkurat de samme funksjonene.

Nå hadde jeg altså mitt eget leksikon, min egen filmdatabase og mitt eget bibliotek på hytta. Alt jeg trengte nå var bøker som jeg kunne lese på min Kindle og lagre på pc’en. Da oppdaget jeg at man solgte 250 000 ebøker til 6 dollar (for hele pakken!) på ebay. Hmm, tenkte jeg. Dette kan jo ikke være lovlig?

Jeg skaffet meg uansett en god del ebøker fra mer legetime kilder, og jeg er godt fornøyd når jeg er på hytta.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s