Visjonære drømmere: Jacque Fresco


Med jevne mellomrom vil jeg bruke denne bloggen til å se litt nærmere på det man kan kalle visjonære drømmere, mennesker som ønsker designe fremtiden. Jacque Fresco er en amerikansk ingeniør og oppfinner som for et par måneder siden fylte 96 år.

Gjennom en lang karriere har han tegnet fremtidens bygninger slik han tror de vil bli. Han jobbet opprinnelig i fly-industrien, men ble på 1940-tallet satt til å tegne det man trodde skulle bli fremtidens hjem, The Trend Home i aluminium og glass. Han var modelldesigner for b-filmer produsert av Roger Corman på 1950-tallet.  Allerede i 1949 oppfant han en 3d fremviser som ikke trengte briller.

Opp gjennom årene tegnet og designet Fresco en utall konstruksjoner og vanvittige byer under vann og i luften, symmetriske og energieffektive samfunn hvor det skulle være godt å bo. I 1975 begynte han på venus-prosjektet, en modell av et bærekraftig samfunn, konstruert i Florida. I denne parken demonstrerer Fresco modeller av velorganiserte samfunn til lands, vanns og i luften. Han er en overbevist utopist som utarbeidet sitt eget konsept, såkalt «sociocyberneering».

Dette «James Bond-hotellet» planlagt til havs utenfor Dubai ligner veldig på de bygningene Fresco en gang så for seg . Kanskje Frescos visjoner blir likevel blir virkelighet?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s