Et glimt av Norge i 2030


I 2007 publiserte BI en liten brosjyre de kalte «Fremtidsbilder 2030«. Det var fire scenarioer om hvordan Norge ser ut i 2030, og hvilke store endringer vi ser innen den tid. Det er ikke ofte man finner noen som tør å spå om Norges fremtid, så jeg tok en titt.

Forskerne tar for seg begreper som eldrebølgen, globaliseringen, klimaendringene, utdanningssystemet og rikdom, og prøver å skissere scenarioer for hvordan Norge kan bli påvirket av disse faktorene.

Forskerne så i 2007 for seg at det snart ville komme en motreaksjon mot den økende globaliseringen, noe som kunne føre til en gjeninnføring av lokale tiltak og et marked for nasjonalt rettet industri.  De spår imidlertid en global handel i utslippskvoter for CO2 i FN regi, og rike land må kjøpe overflødige kvoter fra fattige land som ikke trenger dem.

Arbeidsinnvandring og global kommunikasjon gjennom internett skal løse eldrebølgen og det påfølgende underskuddet av lærere og omsorgsarbeidere. I tillegg skal studielånet erstattes med omsorgstjeneste. Ett års omsorgstjeneste blant eldre vil gi ett års gratis studier. Vi kommer ikke til å greie å snu den negative utviklingen i realfagene i Norge. Til det er fagene for upopulære og lærerne for få. Fremtidens realfaglærere kommer til å undervise over nett på engelsk fra land som India og Kina. Det vil bli et skille i det norske arbeidslivet mellom de som er høyt utdannet, internettorienterte og kosmopolitiske og de lavere utdannede og mer nasjonalistiske.

Forskning har vist at oljerikdommen etter 1969 ikke har gjort nordmenn lykkeligere. I fremtiden kommer derfor brutto nasjonal lykke (bnl) til å erstatte BNP. Humankapital er i følge rapporten en større ressurs for Norge enn oljen.

Den siste artikkelen tar for seg de stigende kostnadene i helse og omsorgssektoren og advarer at disse snart vil eksplodere. Eldrebølgen vil føre til et kolossalt politisk press for å bruke mer penger på helse, så mye at politikerne er nødt å si stopp om de skal redde veksten i økonomien. Siden de eldre lever lengre i fremtiden kan de komme til å sløse bort kapitalen de har spart i boliger på eget privat forbruk som pensjonister, noe som kan føre til gjeldskrise og økt byrde på barna.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s