Er Norge en sinke på internett?


Teknisk ukeblad skrev nylig om en såkalt gladnyhet. Norge skal til høsten bygge en internett «motorvei» mellom Oslo og Trondheim med 100 gigabit hastighet slik at forskerne kan delta i Europeiske fysikkeksperimenter på nettet. Motorveien blir kanskje forlenget helt opp til Tromsø. Dette er tilsynelatende sensasjonelt sammenlignet med den hastigheten jeg har skrevet om tidligere.

Ser vi imidlertid på kommentarfeltet under nyheten på Tu.no, ser vi at mange er langt fra fornøyde. Det er en som henviser til at man i Europa nå holder på å bygge 400 gigabit linjer, altså fire ganger så raske som de norske. Norge er dermed ikke så langt fremme likevel.

Jeg tok opp dette temaet i et diskusjonsforum, og der var det mange som mente at Norge ikke hadde behov for noe større båndbredde, og at det var sløseri å bygge ut noe man ikke trengte. De mente at om man skulle få tjenester som krevde mer båndbredde, som f. .eks Netflix eller eller fremtidig streaming av hologrammer, så ville markedet gjøre det lønnsomt å bygge ut slike linjer. Det var ikke vits å bygge ut noe i forkant av behovet. Et slikt argument har jeg også hørt tidligere.

Teleanalytiker Tore Aarønæs gikk ut i media i februar og sa at nordmenn ikke trenger 50 mbits linjer. Han mener at «fellesskapet ikke bør betale for at noen skal bruke raske linjer til fildeling i stor skala.». Da jeg tidligere skrev om det planlagte 1 gigabit tilbudet i Sør-Korea, var jeg også inne på slike tanker.

Men i Sør-Korea tenker de altså annerledes. Der bygger man ut kapasiteten først og venter på internetttjenestene etterpå. Så spørs det om ikke internettutbygging er det samme som veibygging, et distriktspolitisk tiltak som stimulerer til nyskaping og innovasjon?

Reklamer

2 tanker på “Er Norge en sinke på internett?

  1. Norge har faktisk tradisjon for å bygge ut kapasitet lenge før det er nødvendig. For mange år siden var det noen som tenkte at fiber en en smart ting å bruke. Så de bestemte seg for å legge dette ut langs jernbanelinjene. Dette fibernettet er vel ca 6000 km langt om jeg ikke tar helt feil, og har betydd mye for en god del tjenester bl.a. innen fjernsyn.

    NTNU har så vidt jeg vet i mange år hatt policy på å legge inn fiber i alle nye bygg, men ikke terminere den siden dette typisk har vært dyrt. I dag er det ikke en stor kostnad, så de kan nå ta i bruk linjene.

    Om du kun skal bygge ut «når behovet er der» så vil du alltid ligge på etterskudd. Det vil aldri være en oppmuntring til innovasjon. I stedet for burde det være et overordnet mål å bygge ut fiber til ALLE hjem og sørge for at dette er like naturlig som elektrisitet. DET vil inspirere til innovasjon av tjenester!

    Garantert 1Gbit til alle hjem i løpet av 10 år ville være et godt politisk må og en fantastisk måte å stimulere til nytenkning i norsk næringsliv.

    • Ja, du har helt rett Svein. Men folk som Tore Aarønæs og andre mener det er bortkastet. På en måte så skjønner jeg hva de mener. Jeg har i dag 20/20 på mine linjer og jeg vet ikke egentlig hva jeg skal bruke dem til. Nedlasting går fort, om jeg vil det, og streaming går fint. Som forbruker er det ikke noen vits å kjøpe bedre abonnement. Men det er klart at staten kunne bygge ut linjer likevel, slik som i Sør korea. Jeg tror Netflix og fremtidig streaming av 3d eller hologram kan kreve bedre linjer. Visma snakker også mye om cloud tjenester på sin blogg. Om linjene blir så gode at prosessorfunksjoner kan flyttes over på eksterne servere, vil vi snart se endringer, tror jeg. Vi vil kunne leie mer prosessorkraft til f.eks spill og andre ting når vi trenger det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s