Kan vi snart droppe legebesøket?


For et par dager siden skrev NRK en artikkel om at flere og flere dropper legebesøket og heller bruker internett til å stille diagnose på seg selv. De bestiller hjemmetester og medisiner over nettet fra tvilsomme kilder. Legemiddelverket syntes dette er bekymringsfullt, skriver de.

Den vanlige responsen fra norske myndigheter på slike ting er selvsagt mere kontroll og flere forbud. Men er dette det riktige? Faktum er at nettet og pc’en representerer en transformativ kraft i det moderne helsevesenet. Ved MIT finnes det en student som har oppfunnet et speil som kan ta pulsen din og sjekke helsen. Yanko Design presenterte for en tid siden noe de kalte «the GP toilet«, et toalett som kunne analysere urinen din og fortelle hvordan helsen er. Baderomsvekter som kan sende BMI , fettprosent og vekt trådløst til din datamaskin er allerede i salg.

Det vi mangler er et system som integrerer informasjon fra alle slike dingser og fra  en personlig gen-test i et oversiktlig dataprogram. Programmet vil kunne være på vakt etter symptomer og gi deg varsel når fare er på ferde. Ved å intergrere en oppdatert diagnose manual vil du også kunne få hjelp til å stille diagnose på deg selv. Programmet vil kunne hjelpe deg bestille hjemmetester for sykdommer programmet identifiserer fra nettbutikker som medishop.no .Vil man ha kontroll med dette kunne programmet være knyttet til en valgfri lege, som kunne få nedlastet informasjon når dette trengtes eller du ønsket det.

Vi går dermed en framtid i møte hvor mer makt overføres til pasienten. Dette liker selvsagt ikke legene. Men er det nødvendigvis en dårlig ting?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s