Gjennombrudd for automatisk undervisning


I juni i år meldte teknologirådet at de mener teknologi må brukes til å styrke lærerne. De viste til erfaringene fra bruken av den norske matteportalen kikora, som lar elever løse oppgaver på nett. Kikora er både en læringsmetode og en administrasjonsverktøy for mattelærerne. Elevenes feil blir kartlagt automatisk og det blir lettere for lærerne å vite hvilke elever som trenger hjelp med hva. Det blir lettere både å skreddersy oppgaver og undervisning og å gi karakterer som reflekterer elevenes faktiske kunnskaper.

På mange måter er erfaringene fra kikora den samme som amerikanerne har fått fra sine nettkurs ved Stanford og andre universiteter. De amerikanske kursportalene Coursera og Udacity kjører nettkurs med flere hundretusen deltagere på nettet. Akkurat som hos kikora så er kursene automatiserte. Men i USA satser man på en blanding av oppgaver og videoforelesninger. Oppgavene rettes automatisk.

Også de kommersielle kursportalene har utviklet «asynkrone» kurs som ligner teknisk på kikora, bla annet Rosetta Stone, Babbel og Linq, som jeg har skrevet om tidligere. I likhet med kikora, coursera, Udacity og de andre utnytter disse portalene mengden av studenter og lærdommen fra sosiale medier.

Det nye med flere av disse nettkursene er at de er fullstendig automatiserte, og brukerne kan ta dem når som helst. I en kjent TED talk i år (faktisk fra samme måned som teknologirådets anbefaling), oppsummerer Daphne Koller fra Coursera hva man har lært fra den automatiserte undervisningen.

Læreren blir avhjulpet på to måter av den nye teknologien. Forelesningene, som beviselig har liten læringsnytte, blir erstattet av videoforelesning og læreren får samtidig et nytt  administrasjonsverktøy for klassen, samt statistikk over prestasjoner. Tiden kan nå heller brukes til mer konstruktiv og mer individualisert kommunikasjon mellom elev og lærer.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s