Den norske boksensasjonen


Jeg kunne ikke tro mine egne ører da den store boknyheten ble presentert på Morgennytt. Nasjonalbibliotekets Bokhylla-side skal gjøre alle norske bøker fra perioden før 2001 tilgjengelig på nettet innen 2017, dvs 250 000 titler. Man blir i stand til å lese disse bøkene på skjerm og søke i dem, men ikke laste dem ned. Da må du betale. Har man imidlertid en Ipad eller et nettbrett på ti tommer kan man faktisk lese boken som en ebok. Ingen forskjell. Man må bare ha netttilgangen i orden. Og man må ha en IP adresse i Norge.

I dag ser det ut til at Bokhyllas nettsider er overveldet, men jeg har tidligere brukt siden blant annet til å lese tegneserier og det fungerte fint. Man burde imidlertid gjøre noe med søkbarheten. Om alle norske bøker blir søkbare, vil et fagsøk på tvers av alle bøkene bli et umåtelig nyttig redskap. La oss si at jeg leter etter informasjon om et emne, kanskje fakta om en gammel bygning i Vardø. Om Bokhylla lar meg søke etter dette søkeordet på tvers av Norges samlede bokproduksjon vil resultatene bli bedre enn de jeg finner på nettet i google. Skjer dette vil Bokhylla snart bli så ettertraktet at nettstedet kan bryte sammen.

De vil imidlertid kunne tjene penger på å syndikere en slik søkefunksjon, for eksempel ved å la lignende søk gå fra google books, yahoo, kvasir eller bing. Dette vil kunne lette presset på NB sine nettsider og kanskje til og med være en kilde til inntekter for biblioteket. Det er også viktig å ha alle norske tekster i digital form slik at tekstene i fremtiden kan skannes med kunstig intelligens. Om NB brukte booklamp.org sin søkemetode, ville vi kunne søke etter bøker som lignet på hverandre, etter bøker med fellestrekk i fortellingene eller som er satt i samme historiske periode.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s