Cyborgene kommer


I 2011 ble det kjent at professor Matti Mintz ved universitetet i Tel Aviv i Israel hadde implantert en elektronisk lillehjerne (cerebellum) i en rotte med hjerneskade, og på den måten gjenopprettet dyrets evne til å bevege seg. Jeg har tidligere skrevet om videoen fra 2008 som viser en apekatt som beveger en kunstig arm ved hjelp av sensorer implantert i hjernen. For et par dager siden ble det meldt om at man nå hadde klart å lage en form for cyborg-vev, hvor celler fra mennesker og kunstige nano-tråder utfyller hverandre.  Døren er åpnet for at menneskekroppen kan smelte sammen med elektroniske komponenter.

En slik utvikling ligger nok fortsatt noen år inn i fremtiden. I første omgang vil elektroniske forbedringer av menneskekroppen hjelpe skadde og funksjonshemmede som i dag ikke kan få noen hjelp.  Målet vil være å gjenopprette en tilnærmet normal funksjon hos pasientene. Men i neste omgang kan man se for seg at implantatene fungerer bedre enn den naturlige kroppen. Vil vi da komme til å se mennesker med forbedret syn eller forbedrede kognitive evner som jobber i spesielle funksjoner? Kanskje vil internett koble seg rett til hjernen slik vi har sett i filmer som The Matrix (1999) ?

Forbedringer i bevegelsesevne, syn eller hørsel er relativt uproblematiske. Forandringer av kognitive evner er noe annet. Mange psykiatriske diagnoser er knyttet til funksjonsevnen til ulike deler av hjernen. Om hjernen blir forandret eller modifisert ved hjelp av elektronikk vil ansvarsforholdene for våre handlinger bli enda mer kompliserte.  Nå kan man skylde ikke bare på biologi eller dårlig oppvekst, men også på fabrikanten av ulike implantat. I et fremtidig dystopisk samfunn kan man dessuten se for seg at staten tvinger borgerne til å operere inn «lydighets-implantat».

Forhåpentligvis vil utvikling av kunstig vev og organer fremdyrket fra pasientens egne celler føre til at elektroniske og mekaniske implantat blir unødvendige. Den teknologiske utviklingen er likevel i ferd med å tvinge fram etiske debatter som tidligere hørte hjemme i science fiction romaner.

Reklamer

1 tanke på “Cyborgene kommer

  1. Jeg mener at hvis politikere og stater begynner å komme med slike løsninger som innebærer teknologi i hjerne til folk slik at man blir mer avanserte, så er de nødt til å tenke på konsenkvensene. En ting er å ta i bruk systemer slik at funksjonshemmede kan lære å gå og hjelpe demente mennesker i hverdagen, en annen ting er å skape supermennesker som man programmerer til diverse formål. Vi kan operere inn brikker i hjernen slik at soldater i krig kan styre våpen uten selv å bli utsatt for skader, eller lage et muslimsk politi som skal kontrollere innbyggerne. Alt i alt så bunner hele saken om teknologien om moral og om vettug bruk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s