Politiets mystiske IKT-systemer


Politiets dårlige IKT-systemer har preget mediene den siste måneden. Hva slags systemer det er snakk om vet jeg ikke. Men debatten om IKT-systemene til amerikansk politi foregår åpent i mediene. Gjennom denne kan vi kanskje få et pekepinn på hvor lang lovens arm egentlig er.

I 2005 var det stor debatt om politiets brudd på personvernet i USA. Et system for å overvåke eposter kalt Carnivore var det kontroversielle den gangen. Siden ble det erstattet av NarusInsight. Ved hjelp av disse verktøyene kunne politiet (og kan fortsatt) overvåke epost-trafikk, ja til og med søke etter ulike nøkkelbegreper i en kontinuerlig strøm av e-poster.

Et annet amerikansk system som har vært i mediene er IBMs Blue C.R.U.S.H, først brukt av politiet i Memphis. Dette er et system som plotter statistikk på et kart over bydeler og nabolag slik at ressurser kan sendes dit de trengs. Systemet skal angivelig ha ført til 20 % mindre kriminalitet.

Politiet i USA har imidlertid ikke bare evnen til å overvåke eposter og til å plotte statistikk på kart, de har også muligheten til å samle store mengder med  dokumenter og tekst og analysere denne informasjonen ved hjelp av en datamaskin. In-Q-Tel, CIAs hovedleverandør, har støttet utviklingen av selskapet Digitial Reasoning sitt vektøy: Synthesys.  Videoen nedenfor forklarer hvordan verktøyet virker:

I tillegg har politiet sitt egen Twitter og varsel tjeneste som de kaller Nixle.com, skjønt jeg  ikke skjønner hvorfor de ikke kan bruke vanlig twitter. Det har også vært snakk om ulike former for automatisk ansikts-gjenkjenning, gjerne knyttet til kamera festet på politibilen eller på politibetjentene, eller knyttet til overvåkingskamera utendørs.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s