Sult hjelper ikke på livslengde


Triste nyheter for de av oss som trodde vitenskapen kunne forlenge livet. Da jeg skrev om debatten som fant sted ved universitetet i Oxford i år, trodde de fleste at kaloribegrensning var en sikker måte å forlenge livslengden. Studier av ormer og mus viste at organismer som inntok færre kalorier levde lengre. Så sikre var man i sine antagelser om dette at grupper med entusiaster verden over endret kostholdet for å leve på et minimum, en tilnærmet sulte-diett. Farmasigiganter brukte også millioner på å utvikle stoffer som simulerte kaloribegrensning. Selv hengte jeg meg på bølgen å begynte å spise resveratrol.

I  august publiserte amerikanske forskere resultatene av en studie av apekatter som har blitt holdt på en mager diett siden 1980-tallet i tidsskriftet Nature. Resultatene viser at kaloribegrensning ikke har noen effekt overhodet på livslengde hos apekatter (og dermed også mennesker). Stoffer som resveratrol kan imidlertid redusere overvekt og sjansen for diabetes og hjerteinfarkt, og dermed indirekte ha en effekt på livslengde.

Det finnes imidlertid håp for de som håper på lengre liv. Flere  så  kanskje på Schrödingers katt i august, om den australske professoren Elizabeth Blackburn som vant   Nobelprisen i  2009 for oppdagelsen av et enzym som kan helbrede aldring. I nrk-programmet (ikke tilgjengelig på nrk.no lengre) ble det nevnt flere kinesiske urter som kan virke inn på enzymet telemorase. Problemet er imidlertid at man ikke vet om bruk av disse kan øke kreftfaren.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s