Bruker søkemotor for å rangere Victorianske forfattere


ArsTechnica formidlet nylig en interessant historie om en litteraturforsker som brukte PageRank, googles søkealgoritme,  til å finne ut hvilke Victorianske forfattere som har hatt størst innflytelse. Det interessante er kanskje ikke at han identifiserte Walter Scott og Jane Austen som de med mest innflytelse på 1800-tallet, men måten han oppnådde sitt resultat.

Matthew Jockers fra University of Nebraska analyserte 3,592 digitaliserte romaner utgitt i  Storbritannia, Irland og USA mellom 1780 og 1900 ved hjelp av Google sin algoritme for å rangere nettsider, maskinlæring og andre teknikker. Analysen frembragte noen overraskelser, som f.eks at Onkel Toms hytte (1852), skrevet av en kvinne, hadde mer til felles med mannlige romaner enn kvinnelige. 

Matthew Jockers forelesning kan sees her

Jockers mener man ved hjelp av teknologi kan bygge en mer empirisk litteraturhistorie som viser den faktiske innflytelsen som ulike forfattere har hatt. Han viser blant annet til Ian Watts teori om at romanen utviklet seg fra en aristokratisk til en populær sjanger på 19 hundretallet. Ian Watt regnes som en av de viktigste engelskspråklige litteraturhistorikerne i verden. Hvordan kan vi bevise at dette var det som faktisk hendte? spør Jockers. Watt henviser kun til en håndfull forfattere, og til nå har man tatt hans ord for god fisk.  Nå kan vi undersøke dette skikkelig, mener Jockers.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s