Nasjonalbiblioteket til 78 kroner


For en stund tilbake gjorde jeg et funn på nettet. Jeg oppdaget at man solgte 200 000 kindle bøker på Ebay til 13 dollar. Hele Norges samlede bokproduksjon før 2001 er ifølge nasjonalbiblioteket på 250 000 bøker. Dette var følgelig nesten det samme som å kjøpe hele nasjonalbiblioteket, og ha det på laptoppen eller i bokhylla. Prisen var ca 78 kroner uten porto. (Jeg kjøpte det ikke)

Når man tenker på dette så blir man slått av flere ting. For det første har boken blitt så liten i forhold til lagringskapasiteten på PC og laptop at man kan ha enorme bibliotek hjemme. For det andre har båndvidden blitt så stor at man kan laste ned hele nasjonalbiblioteket på en time eller mindre uten at noen ser det eller vet om det.

I dag har jeg 20 mbps opp og ned på linjen til min borettslagsleilighet. Hadde jeg bodd i sør-Korea eller i et amerikansk nabolag med Google Fiber ville jeg hatt 1 gbps opp og ned, dvs 50 ganger så raskt. I dag tar det meg 10 minutter å laste ned en spillefilm. Hadde jeg hatt Google Fiber ville jeg kunne laste ned en spillefilm på 12 sekunder. Det vil si at jeg kunne laste ned 300 filmer i timen, hele Norges filmproduksjon på noen timer. Siden jeg har to harddisker på min maskin vil jeg i teorien ha plass til hele filmproduksjonen på datamaskinen.

La oss se litt inn i fremtiden. La oss si at båndvidden øker til 2 gbps. Vi kommer nå opp i en hastighet hvor det ikke er vits å laste ned individuelle filmer. Vi kunne se for oss nedlastings-linker på nettet som heter «Norges filmproduksjon», «Nasjonalbiblioteket» og «alle norske plater». Det ville ta en ettermiddag å skaffe seg alt som er skrevet, filmet eller spilt inn på plate.

Poenget med dette innlegget er selvsagt å vise hvordan boken, filmen og mp3-låtene blir relativt mindre og mindre i forhold til båndvidden og lagringskapasiteten. Fildeling vil altså bare eksplodere i fremtiden.

Hva skal man så gjøre med dette? I Japan kan man få ti år i fengsel og flere hundre tusen kroner i bot for fildeling. I USA har rettsvesenet gått fullstendig berserk og pålagt ungdommer gigant bøter for å laste ned noen låter. Slike panikk-tiltak er selvsagt dømt til å mislykkes. Man vil aldri kunne sjekke hva ungdommer laster ned hver time i døgnet. Den eneste måten å finne fildelerne er å patruljere nettet 24 timer i døgnet som en gjeng med fascister.

Da mener jeg det er bedre å regulere nedlastingen. Man kunne publisere filmer, musikk og bøker i skyen og begrense all nedlasting. Brukerne kunne først se filmen på kino, så kunne man i noen år deretter kun se filmen som streaming-film fra Netlix og andre slike tjenester. Nedlasting av bøker, filmer og musikk kunne bare skje når disse blir upopulære i skyen. Da kunne de fri-slippes som kopier den enkelte kunne eie og bruke utenfor skyen. Lukkede sky-løsninger kan derfor bli redningen for kulturprodusentene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s