Kan vi ikke alle være Skandinavere? spør CNN


Fareed ZakariaCNNs intellektuelle journalist Fareed Zakaria kommenterte nettopp en ny MIT-artikkel med tittelen «Can’t We All Be More Like Scandinavians?». Artikkelen tar for seg styrken og svakheten med det norske systemet, og spør om ikke amerikanere også kan lære av land som Norge, Sverige og Finland. Våre styrker er like muligheter for fattig og rik, samt en høyt utdannet befolkning.

Men vår åpenbare svakhet var innovasjon, som var svært lav. I Norge tas det ut få patenter hvert år, og næringslivet-med noen få unntak-satser ikke på forskning. I stedet suger Norge kjapt til seg det som finnes av amerikansk innovasjon og tar dette fort i bruk. Zakaria mente at om USA satset like lite på forskning som Norge, så ville den totale innovasjonen i vesten stupe og økonomien både i USA og Norge ville tape terreng mot asiatiske stormakter. Norge er i følge ham en velstående gratispassasjer på andre lands nyskaping, og dette er grunnen til at USA aldri kunne bli som Norge.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s