Noen spådommer for 2013


krystallEt nytt år står foran oss og da er det populært å ta frem krystallkula. Steve Wozniak, en av grunnleggerne av Apple, spår endringer i måten skytjenester blir brukt. Overgangen fra harddisker til flash minne i datasentrene vil forbedre ytelsen der . Dette vil gi et løft for skytjenester.

Tv’en kan stå foran en ny revolusjon. Det store i 2013 er Ultra HD med fire ganger bedre bilde enn dagens HD. Dette er det nye store som skal tvinge oss til å kjøpe nye TV’er, noe 3d ikke klarte. Apple arbeider også med denne melkekua. Funksjoner fra datamaskinen skal over på tv, dvs surfing og on demand strømming av TV program.

For å få nettsurfing på TV mangler vi imidlertid en dings til å kontrollere TV’en fra sofakroken. Her er det duket for at fjernkontrollen enten blir byttet ut med ipad og smarttelefon eller videreutviklet. Om fjernkontrollen smelter sammen med ipad, kan det se ut som om ipad og lesebrett også smelter sammen når farger gjør sitt inntog på lesebrettene. Vi kan dermed bruke ipad både som fjernkontroll og som lesebrett.

I kjølvannet av Netflix og HBO over nettet kommer vi nok til å se et press på tradisjonelle kabelselskaper som Canal Digetal og Get. NRK kommer til å bli presset til å revurdere lisensordningen ettersom flere og flere velger nettabonnement til å se innhold.

Jeg har lenge ventet på at hjemmenettverket skal utvikle seg. I 2012 installerte jeg NAS-server i mitt eget hjem. Potensialet i hjemmenettverket er imidlertid ikke utnyttet. Her kan flere dingser kobles til slik at vi kommer ett skritt nærmere det automatiske hjemmet.

Det er også ventet at nye former for datateknologi finner sin vei inn i bilene i 2013. Førerløse biler er det helt store og disse virker allerede i laboratoriene. Jeg tror imidlertid det kommer til å gå noen år før de blir akseptert av publikum. I mellomtiden kan ulike former for forbedret virkelighet (augmented reality), satellitttjenester og andre ting slå rot i bilene.

Enkelte har spådd et løft for augmented reality ikke bare i biler, men også i briller og kontaktlinser. Google produserer allerede briller hvor informasjon fra internett sendes direkte inn på øyet. Prisen har imidlertid vært for høy til at dette kunne slå an. Vil vi se en endring i 2013?

Tidligere i år skrev jeg om badevekter og speil som registrerte helseinformasjon. Vi venter ennå på en revolusjon i e-helse i hjemmet. Skal noe slikt skje, tror jeg det må være en ekstra gratisfunksjon på en allerede eksisterende dings: badevekt, speil, ipad eller lignende. Her tør jeg ikke spå noe.

Til slutt: Det ser ut som om bøyelige mobiltelefoner blir virkelighet i år.

Godt nytt år!

Reklamer

1 tanke på “Noen spådommer for 2013

  1. Fremtiden ser fristende ut den ja. ultra-hd-tv kommer nok på markedet i år, men kun i store størrelser og til priser som koster skjorta av en. Oled-tv er blitt spådd en stor fremtid, men teknologien er nok ikke helt moden enda.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s