Norges kraftigste teleskop


teleskopeMens NASA leter etter etter nye planeter prioriterer ikke Norge ikke astronomi, ifølge Forskning.no.  . Europa konstruerer kolossale teleskop i ESO-samarbeidet, men det finnes lite på Norsk jord til bruk for norske rom-amatører. Vi har et nordisk samarbeid på Kanariøyene, men ingen store optiske teleskop i Norge.

Private har imidlertid gjort så godt de kunne og bygget små observatorier rundt om i landet. I indre Vestfold  og i Skibotn i Troms står to teleskop med hovedspeil med diameter på 50 cm. På Harestua i Oppland står solobservatoriet til Tycho Brahe instituttet.  I likhet med de to andre er det drevet av en liten forening med entusiaster.

En halv meter i diameter virker kanskje ikke så mye når man tenker på at Discovery Channel teleskopet har et speil med 4,3 meter i diameter. Det teleskopet kostet 53 millioner dollar. Til sammenligning sier Tromsø astronomiforening på sine nettsider at de brukte 40 000 kroner på et nytt speil. Tenk hva man kunne bygget om staten eller en rik person donerte litt penger. Man kunne stimulert de unges interesse for matte, fysikk og astronomi.

Et nytt privat teleskop vil imidlertid stå ferdig i 2013, det såkalte Dinium observatoriet , med en en diameter på 62 cm.  Mannen bak prosjektet er Robert W Williams, en oljegeolog og hobbyastronom. Observatoriet blir bygget på Rennesøy, tre mil nord for Stavanger. Williams har laget noe selv, bla optikken, slipemaskinen og grunnmuren til observatoriet. Ved å slipe primær- og sekundærspeil selv, har han nesten halvert kostnaden av teleskopet. Han betaler imidlertid for hele herligheten med egne midler og har konstruert observatoriet til privat bruk. Besøk er likevel velkomne ved anledning.

Norges kraftigste optiske teleskop er dermed delvis hjemmelaget og finansiert med lønnsinntekt.

Reklamer

2 tanker på “Norges kraftigste teleskop

  1. Tilbaketråkk: Norges kraftigste teleskop | Teknologinyheter.com | A bit "boring" Norwegian blog

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s