3-d printing av mat


huffington_postHuffingtonpost hadde for en stund tilbake en interessant videodiskusjon om 3d printing av mat. Diskusjonen, som var inspirert av en artikkel på wired.com, tok utgangspunkt i de kulinariske mulighetene som kan komme i kjølvannet av de nye 3d printerne. Om man kunne produsere mat fra et begrenset antall ingredienser i pulver og vannform, kunne disse oppbevares lenge på fremtidige romferder. De ville ikke ta mye plass og pulveret ville ha nesten ubegrenset holdbarhet. Man vil kunne maile oppskrifter fra jorden og få matretter printet ut i ulike former og smaker. Ensomme astronauter kan få mailet en bursdagskake mens de er på lengre oppdrag i verdensrommet eller på Mars.

3d printing av mat avhenger imidlertid av flere ting. Først må man ha en skriver som kan printe ut flere materialer. Det finnes allerede en skriver på markedet som kan printe ut 120 ulike materialer samtidig, nemlig Objet sin Connex printer. Den er imidlertid ikke tilpasset mat. Man kan få stor variasjon med 120 ingredienser. Men det andre spørsmålet er vel om alle typer mat kan reduseres til et begrenset antall smaker og printes ut. Vi spiser jo kokt og stekt mat, egg og grønnsaker og alt har sin spesielle tekstur. Problemet med å lage ulike former og teksturer ble imidlertid nylig løst. Men det gjenstår imidlertid et problem med fett, som finnes i mange kompliserte former i maten.

Kan kompliserte smaker reduseres til et mindre antall ingredienser, primærfarger for mat, som man kan bruke til å rekonstruere matretter? I diskusjonen  på Huffingtonpost konkluderer man med at man skal lage en helt ny form for matkunst, ikke prøve å printe ut en perfekt biff. Om man lagde noe kunstig som prøvde å ligne på en naturlig mat, ville brukeren bare få en slags Frankensteinfølelse. Maten ville virke uappetittelig.

3d printing av mat ville også få konsekvenser på jorden ettersom det vil være mulig å laste ned mat fra matprogrammer på TV eller laste ned ulike retter fra Piratebay. Men det spørs jo hvor mye enklere det er å kjøpe fire kilo pulver og mate dem i printeren enn å kjøpe en biff og steike den på komfyren? Alt er avhengig av om mange ulike kompliserte retter og smaker kan reduseres til et begrenset antall ingredienser.

Se diskusjonen her

// //

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s