3 piller mot alderdommen-uten resept


Rundt om i verden jobber forskere med å lage stoffer som kan forsinke eller motvirke alderdommen. Flere av dem selges fritt som kosttilskudd. Her er tre av de mest kjente:

Resveratrol (selges fra urtesenteret.no)

David Sinclair 008Tidligere var det stor usikkerhet om hvordan resveratrol, et stoff funnet bla i rødvin, virket. Man antok at det fungerte på samme måte som kaloribegrensning, men kaloribegresning har siden vist seg mindre effektivt i primater og mennesker. Hvordan skulle man da forklare effekten? Nå har man begynt å vektlegge andre ting, som at resveratrol påvirker genet SIRT1. I en artikkel i tidsskriftet Science viste en forskergruppe ledet av David Sinclair (bilde) hvordan resveratrol aktiverer SIRT1. En slik aktivering fører til at kroppen begynner å produsere proteiner som beskytter mot betennelser og oksidativt stress, to årsaker til aldring.

David Sinclair, som også er professor ved Harvard, startet i 2004 selskapet Sirtris Pharmaceuticals, som skulle utvikle syntetiske og mere effektive medsiner mot aldring basert på Sirt1 aktivering. Selskapet ble kjøpt opp av farmasigiganten Glaxo-Smith-kline, og har siden begynnelsen utviklet flere stoffer som er mere effektiv enn resveratrol. De har imidlertid måttet stoppe utviklingen av noen produkter fordi forsøkspersonene fikk bivirkninger.

TA 65 og Product B (begge selges på internett)

elizabeth blackburnI 2009 vant Elizabeth Blackburn (bilde) og to andre forskere nobelprisen for å ha oppdaget sammenhengen mellom telomerene og enzymet telomerase. Telomerene er en slags hette på enden av kromosomene som beskytter DNA. Telomerene blir kortere for hver celledeling. Etterhvert som man blir eldre forsvinner dermed beskyttelsen fra telomerene og menneskene dør. Enzymet telomerase bygger opp igjen og reparerer telomerene.

Denne oppdagelsen har ført til at flere leter etter stoffer som kan forsinke eller motvirke slitasjen på telomerene og dermed motvirke alderdommen. Det første stoffet man oppdaget som kunne aktivere telomerase-enzymet var planten Astragalus membranaceus, som lenge har blitt brukt i kinesisk medisin. Fra Astragalus utviklet selskapet Telomerase Activation Sciences produktet TA 65.

TA 65 blir anbefalt av Hollywood-stjerner og selges til en blodpris på nettet. Det sies å være trygt, men langtidsvirkingene er selvsagt ikke kjent. Nylig kom det imidlertid et billigere produkt på markedet Isagenix’ Product B. Dette er også et urteprodukt sammensatt av flere urter som man mener aktiverer telomerase enzymet. Product B selges til en fire-del av prisen til TA 65.

Begge produktene har imidlertid vært hjemsøkt av tilfeldige koblinger til kreft. Det skyldtes at telomerase enzymet også er aktivt i enkelte kreftceller. For ikke lenge siden ble selskapet bak TA 65 saksøkt av en person som mente produktet hadde gitt ham kreft . Både TA 65 og Product B er imidlertid urteprodukter bestående av ingredienser som har blitt brukt i tradisjonell medisin i tusenvis av år.

«Skulachevs ioner». (selges fra russiske nett-apotek)

skulachevVladimir Skulachev (bilde) er en vitenskapsmann ved Moskvas statlige universitet som på 1960 og 70-tallet forsket på en ny måte å få anti-oksidanter inn i cellene. Han bygde på teoriene til nobelprisvinneren Peter Mitchell og oppfant stoffer som kunne frakte anti-oksidanter inn i mitokondriene, cellenes «kraftverk». Dette førte til at oksideringen i mitokondriene ble redusert og at cellene ble yngre og friskere. I 1974 ga den amerikanske professoren David Green stoffene navnet «Skulachevs ioner».

Skulachev har fortsatt med sin forsking helt siden 70-tallet og har nå fått sin sønn med på laget. En ny type øyedråper, Vizomitin, som skal motvirke alderdomssykdommer i øynene er endelig på markedet i Russland, markedsført av selskapet Mitotech. Skulachev, hans sønn og et stort team jobber med en pille som skal virke mot andre sykdommer også.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s