Datamaskiner erstatter journalister i USA


narrative scienceDet er allerede to år siden New York Times fortalte om selskapet Narrative Science. Selskapet har utviklet datamaskiner som kan skrive artikler på bakgrunn av tall, slik som sportsresultater eller sammendrag av økonomiske kvartalsrapporter.

Artiklene, som allerede er å finne på enkelte fagnettsteder i USA, er umulig å skille fra artikler forfattet av mennesker. Så langt har språkteknologien og kunstig intelligens kommet. Dette er kanskje ingen overraskelse siden mange husker IBMs datamaskin Watson, som kunne svare på spørsmål like godt som et menneske.

De data-genererte artiklene blir et positivt bidrag til pressen- i begynnelsen. New York Times skriver om en bredere dekning av lokal sport og av økonomiske realiteter som man vanligvis ikke ville ha tid til å dekke. Men hvor langt kan dette gå?

Nylig viste NRK en dokumentar i serien Verdas språk, hvor amerikanske forskere fortalte om sitt arbeid med automatisk analyse av fortellinger. Allerede finnes søkemotoren booklamp.org (som jeg har skrevet om mange ganger) som skanner skjønnlitteratur og sammenligner fortellingene. Om man knytter sammen trådene i denne utviklingen ser man at den data-genererte skjønnlitteraturen ikke er langt unna.

Datamaskiner har allerede rukket å sette sitt preg på den vestlige verdens største historiefortellere: Hollywood. Statistikeren Nick Meaney leder selskapet Epagogix  som prøver å kvantifisere hva som kjennertegner et vellykket manuskript. Han analyserer filmmanuskripter og prøver å forutse hvilken suksess de vil få. Om en datamaskin kan produsere en feilfri tekst, om den kan analysere en fortelling og om den, som Meaney, kjenner publikums smak, kan den ikke da også konstruere en helt ny roman eller film?

Folk som Meaney har allerede møtt kritikk fordi han strømlinjeformer fortellinger. Hvordan skal man få nye fortellinger om alt skal kalkuleres fra det gamle? Evnen til å bryte de gamle mønstrene på en måte som er meningsfull for mennesker er foreløpig ikke innenfor datamaskinenes kapasitet. Artiklene som Narrative Science selger er også begrenset i den forstand at de er basert på rapporter og tall-materiale. Datamaskinene har ikke evnen til å vurdere hvilke saker som er viktig i verden eller avgjøre hvilken vinkling som er passende.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s