Sviktet av Microsoft? Det finnes en redning


Get-the-RCs-of-Linux-Mint-16-Petra-Cinnamon-and-MATENylig gjorde jeg en fatal oppdatering på min Windows 7 maskin og plutselig dukket det opp en plakat på skjermen som sa «Windows is not genuine». Det stemte at det ikke var original-versjonen av Windows som var installert på maskinen. For noen år siden måtte jeg re-installere Windows etter et virusangrep. Men jeg brukte en versjon lastet ned fra Microsofts egen side. Nå fortalte datamaskinen meg at jeg måtte kontakte Microsoft for hjelp. Men det sto også at teknisk support hos Microsoft koster 500 kroner timen, mens en helt ny Windows-versjon kostet 1000 kroner. Dette var i praksis et utpresningsforsøk fra Microsoft.

Jeg sendte et protestbrev til Microsoft og fikk til svar at jeg måtte kontakte Compaq/HP siden de hadde laget maskinen. Dette ble for mye for meg. I stedet søkte jeg på nettet og fikk anbefalt nye Linux Mint Petra. Det var gratis. Siden jeg har alle mine filer på en ekstern harddisk, tok det bare et øyeblikk å installere og det fungerte like bra som Windows. Den eneste forskjellen var at det var litt vanskeligere å installere programvarer og at utvalget var noe mindre. Jeg lærte også ganske fort at det er viktig å installere en backup-funksjon som Timeshift øyeblikkelig. Men etter å ha lært meg hvordan programmer kunne installeres, etter å ha kræsjet en gang og re-installert Linux på nytt, fikk jeg en maskin som fungerte nesten på den samme måten som en windows-maskin. Jeg hadde itunes, spotify og netflix. Alle menyer var på norsk. (Linux Mint fantes også i en samisk utgave!) Jeg kunne til og med installere små windows programmer gjennom system-tillegget WineHQ.

Gjennom sine aggressive utpresning hadde Microsoft tvunget meg til å søke tilflukt hos open source bevegelsen. Nå som jeg befant meg på deres område ble jeg overrasket over hvor mye som faktisk er gratis. Det er mulig å redigere tekst, bilder og video uten å betale en eneste krone. Den eneste mangelen er kanskje at utvalget av wysiwyg editorer for html var ganske labert. Coffee Cup, et av de mest brukte windows-programmene, så imidlertid ut til å virke greit i WineHQ.

For de som ikke bruker datamaskinen til stort annet enn tekstbehandling og surfing er Linux et fullgodt alternativ til Windows- og det blir stadig bedre. Sakte men sikkert spiser Googles Android operativsystem markedsandeler fra Windows mens andre gratis operativsystem, som Linux Mint, står frem som reelle alternativ. Windows er tydeligvis på vikende front, og etter å ha blitt presset for penger av Microsoft, kan jeg ikke si at jeg er spesielt lei meg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s