Linux Mint, en verden av gratis programvare


opensource_imageEtter at jeg forlot windows operativsystemet i protest nylig har jeg brukt en stund på å sette meg inn i hvordan min erstatning, Linux Mint, virker. Er det virkelig slik at jeg nå må ta til takke med færre funksjoner på datamaskinen?

Her er noen gode tips for de som tør å ta steget bort fra windows:

Som norsk skribent har du valget mellom Libre Office og Open office. Kingsoft Office finnes ikke på norsk. Men disse to holder mere enn nok. Til å strukturere teksten kan du bruke yStory, oStorybook eller Plume Creator.  Man kan dessuten kjøpe NoteCase Pro til 58 kroner, et liten teksteditor som fungerer utmerket.

Man kan også bruke WineHQ til å kjøre små gratis windows applikasjoner som Rough Draft eller KeyNote FN. Ja, faktisk kan de fleste små skriveprogrammer for windows kjøres fint i Linux om man skulle ønske dette.

Standardprogrammet for ebøker og eboksamlinger, Calibre, finnes også i gratisversjon for Linux. For å redigere trykksaker kan man bruke Scribus, skjønt Scribus har noen begrensninger, spesielt for tekster over 30 sider.

I Linux kan du få et helt gratis video-redigeringsprogram: Pitivi. Programmet finnes i norsk oversettelse og har alle funksjonene man trenger. Om man vil ha noe enda mere avansert kan man laste ned Cinelerra, som er på nivå med mange av de beste betalprogrammene. Til å redigere lyd finnes det flere alternativ, bla Linux Multi Media Studio, et svært omfattende program. Audacity er tilgjengelig for dagligdagse oppgaver.

Til å redigere bilder har du valget mellom flere goder. Pinta er et flott program som duger til alle daglige redigeringsbehov. Har du behov for flere funksjoner kan du installere Gimp, som kommer med en hel skog av utvidelser. Begge er gratis.

Linux Mint har god integrasjon med skytjenester. Dropbox kan installeres, men for Google Drive må du bruke tredjepartsløsninger. Disse fungerer imidlertid greit og Google Drive virker som den skal. Telenor har imidlertid ikke ennå Linux-støtte for sin nye Min Sky-tjeneste. Det finnes en egen linux tjeneste,  Ubuntu One, men så langt kan jeg ikke se at den konkurrerer med Dropbox i pris.

Jeg har aldri vært noen stor spiller, men Linux kommer med noen gratis spill som kan lastes ned. I tillegg kan man lett koble seg opp til tjenesten Steam og kjøpe nesten hundre større spill. Man får selvsagt ikke alle de siste store spillene for Linux, men utvalget er helt greit. Europa Universalis og Football Manager er blant spillene som finnes i linux versjon.

Har man et windows program kan man enten forsøke å kjøre det i wine Hq eller PlayOnLinux, to gratis windows emulatorer som lar deg kjøre enkelte små windows applikasjoner på linux. Det finnes dessuten et kommersielt program, Crossover, som virker bedre.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s