Den programmerbare hjernen


mindbrainMichio Kakus siste bok handler om sinnet og hjernen. Jeg skal se litt nærmere på boken i et senere innlegg. Denne gangen skal jeg bare kommentere en ide fra denne boka som jeg syntes er svært urovekkende.

Hele vår personlighet er skrevet inn i hjernens vev. Det er vår erfaring og bevegelser i tid og rom som har skapt vår identitet. Michio Kaku forteller om at det nå er mulig å plante inntrykk i hjernen fra en datamaskin via kabler og ledninger og et såkalt maskin-hjerne grensesnitt.

Foreløpig er det bare snakk om å plante et bilde av et bord eller en stol, men på lang sikt kan dette utvikle seg fra alt til en ny form for underholdning til en erstatning for dagens pedagogikk. Men inngripen i hjernens strukturer kan også føre til skumlere ting, som f.eks en personlighetstransplantasjon, planting av falske minner og mye annet vi så langt bare kjenner fra science fiction litteraturen. Det kan også føre til at elementer av vår personlighet kan bevares utenfor hjernen, dvs lastes opp til nettet, ifølge Kaku.

Alle disse ubehagelige visjonene stammer fra det faktum at vår personlighet er nedskrevet i fysiske strukturer som skrift på en sandstrand, og akkurat som disse kan den viskes ut av bølger. Jeg husker en svært ubehagelig scifi film med Arnold Schwarzenegger som bygde videre på nettopp disse tankene: Den 6 Dagen (2000). I denne filmen har skurken lagret sin egen personlighet i en database, slik at når han blir skutt henter han fram igjen en pregløs klone av seg selv og fyller denne informasjon fra datamaskinen. En fullstendig kopi av ham selv med alle hans tanker og minner blir så skapt. Denne klonen er ham selv på alle måter, men den er ikke eldre enn en dag.

I en annen utgave av det samme dilemmaet har vi sett i Star Trek hvor problemer med transporteren, maskinen som omformer mennesker til energi for så og stråle dem fra et sted til et annet, fører til duplisering av Kaptein Kirk. Dette så vi først i episoden «The Enemy Within».  Om all informasjon om et menneske er lagret i en datamaskin, da kan dette mennesket også kopieres i et uendelig antall utgaver.

Vi er heldigvis langt unna slike skrekkvisjoner. Likevel, i det øyeblikket vi kobler hjernen til en datamaskin krenker vi individet på en måte som vi aldri før har sett. Og regelen er at om noe kan misbrukes av noen så vil det på et eller annet tidspunkt i historien bli misbrukt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s