Interessant debatt på NRK 1 om gener


22939_vikten-av-generI kveld var det en debatt om gener på nrk 1, hvor flere politikere i Norge sa seg skeptisk til gentesting. Skrekkeksemplet var personen som testet seg tidlig i livet for en uhelbredelig sykdom, og som brukte resten av livet til å grue seg for denne. Debatten bar preg av at man enten mente man burde teste alle for alt, eller så skulle man ikke teste noen for noe som helst.

Det er imidlertid mulig å bruke genetiske profiler for å gi livsstilsråd. Man kunne lage egne regler for uhelbredelig sykdommer. Genetiske tester hvis utfall kan korrigeres av kosthold, trening eller tidlig medisinsk intervensjon burde være viktige redskaper i det forebyggende helsearbeidet. Idag når man besøker legen kan vedkommende bare teste for sykdommer som allerede har oppstått, og gi generelle og ofte intetsigende råd. Men hva om fastlegen hadde en genetisk profil av deg, og kunne bruke denne til å overbevise deg om å trene litt oftere, om å spise mere av en ting og mindre av en annen? Fastlegen vil på denne måten kunne bli noe mere enn en som lapper på sår som allerede har oppstått. Han kunne bli et viktig redskap for forebygging av livsstilssykdommer.

Så er det selvsagt et spørsmål om det er så viktig å leve lenge? Det er kanskje ikke det viktigste i verden. Noen vil gjerne leve godt i stedet for å leve lenge. Disse kan i så fall bare la være å be om genetiske råd fra legen.

Debattens første del handlet om testing av fostre med downs syndrom. Diskusjonen ble delt mellom de som mener downs syndrom er en lidelse, og de som så på downs som bare en naturlig del av personlighetsspektret i befolkningen. Her må man skille mellom to ting: det å fjerne noe før det oppstår og det å akseptere dette etter at det har oppstått. Om man kan unngå lidelse, så er jo det bra. Samtidig må funksjonhemmede bli akseptert i samfunnet. Sjansen for at hver og en av oss en gang i livet skal bli like hjelpetrengende som et barn med downs er ganske stor.

Det finnes imidlertid biologiske argumenter mot seleksjon som oppsto på nittenhundretallet. Begynner vi å fjerne downs kan vi snart fortsette med å fjerne de mindre intelligente, de voldelige, de nærsynte osv osv. Dette er eugenikk i praksis. Her er det nærliggende å trekke frem et synspunkt som ble brukt av Alfred Wallace, en av grunnleggerne av evolusjonsteorien, på 1880-tallet . Wallace mente at variasjon i befolkningen var en forutsetning for effektiv naturlig seleksjon og evolusjon. Ulike varianter av mennesker var nødvendig i situasjoner med omveltninger. De var en del av artens genetiske styrke. Noen ganger trengte man kanskje en som var voldelig, andre ganger trengte man en som var kreativ. Debatten omkring eugenikken gir gjenlyd i dag, og genetiske forbedringer står fortsatt imot variasjons-argumentet.

Du kan se Debatten på Nrks nettsider og gjøre deg selv opp en mening.

Reklamer

1 tanke på “Interessant debatt på NRK 1 om gener

  1. Tilbaketråkk: Interessant debatt på NRK 1 om gener | Blopp.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s